fbpx Skip to main content
search
Hunting Habitat

Jacht en Filosofie

By oktober 31, 2012One Comment

Van een oplettend Jager met nog tijd over voor boeken en filosofie kregen we volgende suggestie: “Meditations sur la Chasse” van José Ortega Y Gasset
“Bij het begin van de XXIst eeuw staat de jacht niet in goed daglicht. Maar waarom bedrijft de mens deze eeuwenoude activiteit, diedoor velen als een anachronisme aanzien wordt ? De Spaanse filosoof Ortega Y Gasset beantwoord deze vraag door de menselijke ziel te doorgronden en uit te vinden welke impulsen en passies de jager animeren.
Net als het wild, wordt de mens, éénmaal in de natuur, terug een rover die alert is tussen de andere (roof)dieren. Om daar te komen is er wel een grote inleving nodig.
Om terug een volwaardig rover / jager te worden is er dus een inleving, een bepaalde soberheid nodig om terug de verbinding met de natuur te hebben. Voor de roofdieren biedt de jacht voedsel, voor de mens biedt de jacht een echte innerlijke ervaring.

One Comment

  • MartijnHunting schreef:

    Dit boek is de basis van de jacht. Ik ben erdoor gegrepen, het heeft mij nog meer innerlijke bagage gegeven voor de jachtbeleving. Het zou een vast onderdeel van de jachtopleidingen moeten zijn, om de waarden van de jacht over te brengen op nieuwe jagers.

Laat een reactie achter