fbpx Skip to main content
search

Ierland is het laatste land in het VK waar chasse à courre wordt beoefend, maar gisteren is in het Parlement een wetsvoorstel in stemming gebracht om deze jacht te verbieden.

Gelukkig werd het wetsvoorstel verworpen. 45 parlementsleden stemden tegen, terwijl 38 voor stemden.

Het wetsvoorstel, dat onder leiding van John Blair tot stand is gekomen, heeft tot doel de wetten inzake de jacht op wild met honden in Noord-Ierland te hervormen om ze in overeenstemming te brengen met die van Engeland, Schotland en Wales, waar deze praktijk al bijna 20 jaar illegaal is.

Sommige parlementsleden, zoals William Irwin, maakten zich zorgen over dit vrijheid berovende voorstel dat veel verder ging dan jacht: “Vrijwel elke hondenbezitter in het land wiens hond op een bepaald moment op een wild dier zou kunnen jagen, zou inderdaad een overtreding kunnen begaan indien deze ondoordachte en slecht doordachte wetgeving in werking zou treden”.

Anderen, zoals Edwin Poots, zeiden: “Persoonlijk jaag ik niet, ik houd niet zo van jagen, maar ik kan dit specifieke wetsvoorstel niet steunen omdat ik denk dat het niet goed doordacht is. Het is misschien goed bedoeld, maar niet goed doordacht, en het zou schadelijke gevolgen hebben als het in werking trad.

Ook in het buitenland zien we dat dierlijke dogma’s en milieutechnische zelfingenomenheid een ravage proberen aan te richten, maar net als in Frankrijk is er gelukkig een meerderheid van mensen helder genoeg om ze terug te duwen……. voor hoe lang nog?