fbpx Skip to main content
search

Wij in Vlaanderen mogen er niet op jagen, maar het blijft toch een interessante vogel. Zeker als we er wat meer van te weten komen.
Vooral het trekgedrag is impressionant. Uit een studie van de Britse Game & Wildlife Conservation Trust leren leren we het volgende.
In Groot-Brittanie is er ’s winters een grote trek van Houtsnippen (tot 1.000.000 vogels) vanuit de koudere noordelijke streken. Bij volle maan in November “Woodcock Moon” kan men grote vluchten waarnemen. Dit is dan meestal om ’s nachts te gaan foerageren op weiden en velden, waar vooral de regenwormen hen interesseren.
Interessant voor de Jagers is dat in de UK slechts 17 % van de geschoten vogels ook in de UK uit het ei kwamen. Het overgrote deel (51 % Rusland, 32 % Scandinavia) komt uit streken waar ze met miljoenen voorkomen.
Ook verbazend is de opvolgingstechniek. Dit gebeurde vroeger via het traditionele ringen. Met het nadeel van kleinere aantal en de noodzaak om geringde vogels terug te vangen. Nu gebruikt met technieken van “Stable Isotopes”. Hier wordt de chemische samenstelling van de veren geanalyseerd en kan men een ruwe indicatie geven van de oorsprong van de vogel. Voordeel hier is dat elke vogel geanalyseerd kan worden.
Met een nieuwe studie wordt bovenop de origine van de vogels ook nog de vliegroutes bekeken. Dit gebeurt door Geolocators, kleine tags die op de rug van de vogel wordt bevestigd. Sinds de start van het experiment werden 51 Houtsnippen getagged. Ondertussen werden een 7-tal terug gevangen en de route data gedownload. Op hun route vliegen ze bijna 24 uur non-stop (aan ongeveer 40 km per uur, ofte een kleine 1.000 km) om dan gedurende een 10-tal dagen te rusten.
Hieronder een overzicht van hun toch wel fantastische reis.

Houtsnip – migratie van 7 exemplaren 2012

Een volledige migratie van een Houtsnip. Start, in de lente, in het zuiden van Engeland (Cornwall), dan via Oostenrijk naar zuid Rusland om te gaan broeden in midden Rusland. Terug, in de herfst, via Oekraïne en België naar Cornwall.

Houtsnip – migratie lente/herfst

 

Laat een reactie achter