fbpx Skip to main content
search
Honden

Honden en Gezondheid

By juli 19, 2013No Comments

Vandaag terug warm, zeer warm.
Er is nog niet veel jacht, maar toch is er hier en daar reeds bestrijding op Duif, Bijzondere Jacht op Eend en Gans, nazoek op Reebok. En dan is onze vertrouwde vriend de Jachthond er ook telkens bij.
Maar met deze warmte dienen we toch te letten op zijn gezondheid en dan vooral oververhitting.
Koude kan onze Jachthond, als hij aan het werk is, weinig deren. Maar zelfs een gemiddeld warme dag kan daarentegen vrij vlug kwaad berokkenen.
Hong opgeletHier een 3-tal indicaties van duidelijke oververhitting en wat te doen om het te identificeren en te voorkomen.
1- Grote Tong
Snel en overdreven hijgen met een wijd opengesperde tong, gekruld aan de einden is een eerste indicatie van hitte problemen. Indien ook nog slijmerige ogen en dik plakkerig speeksel dan is er hitte stress.

  •  ToDo: zoek schaduw op, rust even, en geef je hond koud water te drinken

2) Desoriëntatie
Een onregelmatige gang, glazige ogen zijn duidelijke tekenen van hitte stress. Dit kan gepaard gaan met braken en diarree.

  • ToDo: De hond volledige laten afkoelen door hem te laten zwemmen in een vijver, dan zo vlug mogelijk met een koele wagen (airco) naar de dierenarts brengen. Eventueel kan je met wat ijs de vacht en de buik proberen af te koelen.

3) Lichaamswarmte
Probeer vooraf in een een normale situatie de normale lichaamswarmte van je hond te kennen. Let ook op normale ademhaling en eventueel hartritme. Dit laat je dan toe om eventuele afwijkingen in het jachtveld te evalueren. Een hond met een lichaamstemperatuur van boven de 40 graden is in serieus gevaar.

  • ToDo: Voel af en toe de temperatuur aan de binnekant van de dij, indien te warm, stop alle activiteit.
Hond Warm

Hond in de Wagen

 

Laat een reactie achter