fbpx Skip to main content
search
Jachtwild

Het Weer

By mei 23, 2013One Comment

Nu iedereen het over het weer heeft, gaan wij er ook nog over beginnen.
Maar dan niet hoe slecht het is of het op onze zenuwen werkt, maar hoe desastreus het wel wordt voor onze Jachtwild: Patrijs, Fazant en Haas.

Patrijs

Patrijzen broeden variërend tussen mid maart en juli. Over het algemeen wordt er van uitgegaan dat de maand juni de belangrijkste maand is. Dé hoofdzaak is het vinden van dierlijke eiwitten rondom het nest gedurende de uitlooptijd.
De eerste 24 uur hebben de kuikens alleen warmte nodig, ze kunnen nog teren op de eidooier die ze hebben opgenomen bij het verlaten van het ei. De eerste drie weken zijn meestal desastreus voor vele jongen. Gunstige weersomstandigheden beïnvloeden sterk de broed en het opkweken van de kuikens. Warm weer is nuttig, maar regen en vochtig weer is nefast omdat er dan minder aanbod is van dit zo nodige dierlijk voedsel.
Maar niet enkel het weer beïnvloedt het voedsel maar ook de leefomgeving. Een dichte of natte begroeiing vormt een bijna onoverkomelijke hindernis voor de kuikens. Een natte greppel op een zware grond kan er al snel voor zorgen dat de kuikens zwaar vermoeid zijn of dat er aarde bolletjes rond de nagels blijven plakken. Wanneer de klucht dan verder trekt kunnen sommige kuikens niet meer volgen en worden deze achtergelaten.

Fazant

Bij de fazanten is de eileg rond mid-april, en met 24 dagen broed, komt het uitkippen van de kuikens dus rond mid-mei. De situatie is bijna identiek als bij de Patrijs. Hun eerste levensweken zijn aangewezen op eiwitrijk voedsel, dat, gezien hun habitat in het bos, veelal nabij poelen en slootjes is te vinden.

Haas

Het haas heeft een aantal worpen par jaar, waarvan de eerste reeds zijn in de eerste maanden van het jaar. Met de sneeuw en vorst periodes, zelfs tot mid maart, zullen deze jonge haasjes wel allemaal verloren gegaan zijn. In de vorige decennia is de achteruitgang van de populaties vooral achteruitgegaan door achtereenvolgend slecht weer in de lente. De directe oorzaak is hier de koude waardoor jonge hazen dus bijna doodvriezen. Dit gezien ze niet, zoals door de hennetjes van patrijzen en fazanten, door de hazenmoer warm gehouden kunnen worden.
Neveneffect van het weer is de ziektebedreiging. Goede lentes en warme zomers zorgen voor langere zonneschijnduur. Het ultraviolette licht dat hierbij wordt uitgezonden zou de bacterie coccidiose tijdens o.m. het infectiestadium kunnen doden. Hierdoor zouden tijdens zonnigere zomers er minder hazen omkomen door deze ziekte. Volgens ander onderzoek is het eerder de wintertemperatuur die invloed heeft op de overleving van deze bacterie. Milde winters zouden de overlevingskansen van de bacterie bevorderen en hoe langer de milde winter duurt, hoe meer uitgesproken het effect.
En we zouden Hunting niet zijn om enkel wat kennis mee te geven die iedereen reeds kent, maar ook nog wat extra’s.

Hunting Tips

Eén van de beste weersites die we reeds enkele maanden gebruiken is www.yr.no. Zeer exact, massa’s informatie zoals uur per uur, lange termijn. De taalkeuze (enkel engels) vindt je rechts boven.
Een soortgelijke site, in het Nederlands, is WeerBelgie.be.

YR.NO

YR.NO

 

One Comment

Laat een reactie achter