Vandaag keurden de vertegenwoordigers van de lidstaten (Coreper) het mandaat van de Raad goed om de beschermingsstatus van de wolf op EU-niveau te herzien, in lijn met de geüpdatete Conventie van Bern. Het voorstel omvat een gerichte wijziging van de Habitatrichtlijn, waarbij de status van de wolf wordt aangepast van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Het doel is om de lidstaten meer flexibiliteit te geven in het beheer van wolvenpopulaties, om samenleven te bevorderen en socio-economische gevolgen aan te pakken.
De positie van de Raad komt overeen met het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie. Verwacht wordt dat het Europees Parlement in mei 2025 zijn standpunt zal innemen. Indien beide posities overeenkomen, wordt de richtlijn formeel aangenomen en krijgen de lidstaten 18 maanden de tijd om de herziene beschermingsstatus in hun nationale wetgeving op te nemen. Strengere nationale maatregelen blijven echter mogelijk.
Het aantal wolven is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld: van 11.193 in 2012 tot 20.300 in 2023. Deze toename heeft geleid tot meer conflicten met menselijke activiteiten, en het beheer werd steeds complexer onder de bepalingen van Bijlage IV.
Laurens Hoedemaker, voorzitter van FACE, verwelkomde de beslissing: “Deze nieuwe aanpak zorgt voor een flexibelere en pragmatischere manier om wolvenbeheer in Europa aan te pakken, waardoor lidstaten beter kunnen inspelen op lokale uitdagingen. Belangrijk is dat sommige zware administratieve en juridische conflicten in bepaalde lidstaten zullen afnemen wanneer de wolf wordt opgenomen in Bijlage V.”
Voor meer informatie: communication@face.eu
FACE is de stem van de Europese jagers.
Wij zorgen ervoor dat jacht goed blijft voor jagers, de samenleving en de natuur.