fbpx Skip to main content
search
Jacht

Fox Hunting I

By januari 2, 2013No Comments

Op Kerstdag hadden we een kort artikel over Fox Hunting, naar aanleiding van Boxing Day, dé hoogdag voor  Fox Hunting in de UK.
Graag belichten we kort deze wel zeer aparte jachttechniek.
De Vossenjacht gebeurt door het achtervolgen van een Vos (of sinds kort een geurspoor) door een meute honden en (ongewapende) volgers te voet of te paard. In de UK wordt de term Hunting gebruikt voor deze jachtwijze (achtervolging door honden, Chasse a Courre), waar voor de normale jacht de term Shooting wordt gebruikt.

English Foxhound

English Foxhound

Sinds 2004 is de jacht op Vossen niet meer toegelaten, de Hunts blijven bestaan, waar nu een geurspoor gevolgd wordt.

Honden

De belangrijkste jagers zijn de Honden. Speciaal hiertoe werd in Engeland de Foxhound gekweekt. De specifieke eigenschap is vooral de geur, nodig om het spoor te volgen.
Soms worden hiernaast ook nog Terriers gebruikt om de Vos die in zijn burcht gevlucht is er toch nog uit te drijven.

Paarden

Het meest in het oog springend zijn evenwel de paarden de “Field Hunters”. Soms worden ze in twee groepen ingedeeld. Deze die de kortste route nemen, en dus over hagen en afsluitingen springen – First Field. En deze die een langer route nemen langs de hagen en door de weide afsluitingen (gates) – Second Field of Gaters).
Vooral binnen de eerste groep is een goede rijkunst nodig met zelfs “steeplechase” of “military” ervaring.

Belang

Zoals vermeld zijn er nog zo’n 400 Hunts actief. In de UK zijn er tussen 6.000 en 8.000 jobs afhankelijk van Hunting. Waarvan 700 direct binnen de Hunts, dan 1.500 tot 3.000 direct betrokken bij Hunt gerelateerde activiteiten. De andere zijn dan indirect via tourisme, hotels, …
Alleen al op de hoogdag van de Hunts, op Boxing Day (Tweede Kerstdag) zullen er ongeveer een kwart miljoen mensen een Hunt bijwonen met meer dan 45.000 ruiters te paard.

Controverse

Sinds het verbod op live Fox Hunting zijn reeds diverse rechtszaken aangespannen met wisselend succes voor de vóór en tegenstanders. Met recent toch een opmerkelijke uitspraak van een rechter (Tim Pattinson). Terwijl hij de Hunt en de Huntsman veroordeelde tot “milde” sommen liet hij in niet mis te verstane woorden zijn verontwaardiging blijken voor de astronomische sommen die de tegenstanders gebruikt hadden om de zaak voor het gerecht te brengen. Er is sprake van  326,000 pond ofte 400.000 euro. De rechter vond dat gemeenschapsgeld, vooral gebaseerd op giften, beter besteed kon worden.
Geregistreerde gebruikers kunnen de volledige serie rond reeds lezen op de site – Fox Hunting

Laat een reactie achter