fbpx Skip to main content
search

Sinds enige tijd zijn er landgenoten besmet met Trichinella na het eten van (Spaans) Everzwijn.

Trichinella spiralis

Trichinella spiralis

Even onze cursus (zie ook Jachtexamen.be) opfrissen.

Trichinella

Trichinella spiralis is een parasiet die in rauw varkensvlees of paardenvlees kan voorkomen.
De parasiet Trichinella spiralis kan voorkomen in rauw varkensvlees, rauw paardenvlees of rauw vlees van wild zoals wilde zwijnen.
Ze hebben een nogal ongebruikelijke levenscyclus. Er zijn geen gastheerwisselingen nodig, de hele levenscyclus wordt in het lichaam van een en dezelfde gastheer voltooid. De infectie kan plaatsvinden door het eten van rauw (of ongaar) vlees waarin larven zitten. Deze verplaatsen zich naar de darmen, worden daar volwassen. Volwassen vrouwtjeswormen leven ongeveer zes weken en produceren tot wel 1500 nakomelingen in de vorm van larven. De eieren ontwikkelen zich binnen het lichaam van de moederworm.
De larve van de Trichinella spiralis kan bij mensen de ziekte trichinose of trichinellose veroorzaken. De verschijnselen zijn buikpijn, misselijkheid, koort en diarree in de eerste 2 weken. Na verloop van tijd treedt oedeem, jeuk, koorts en chronische spierpijn op. In ernstige gevallen kunnen vermagering, uitdroging, hart- en ademhalingsproblemen en hersenontsteking optreden. De worm kan zich in spierweefsel inkapselen, en zo jaren aanwezig blijven. De meeste symptomen verdwijnen binnen een paar jaar. In sommige gevallen kan ernstige schade worden aangericht, bijvoorbeeld als de rondwormen ook het centraal zenuwstelsel bereiken, met ataxie, ademhalingsverlamming en zelfs de dood tot gevolg. De ernst van de ziekte hangt af van de hoeveelheid parasieten die je hebt binnengekregen.
Trichinose kan worden vastgesteld door een bloedtest of een spierbioptie. In de ontlasting kunnen de 3mm lange vrouwelijke en de half zo grote mannelijke rondwormen worden gevonden.
Bij indicatie van besmetting, best langs gaan bij de huisarts. Symptomen van trichinose kunnen worden onderdrukt met aspirine en corticosteroïden. De volwassen trichinella kunnen met medicatie (antihelminthica zoals thiabendazol) in het maag-darm-kanaal gedood worden.

Trichinella in België

Trichinella wordt bijna niet waargenomen bij Wild in België. In een recent onderzoek “Surveillance van Trichinella bij de vos in het winterseizoen 2011-2012” door Leen Claes en Muriel Vervaeke (Nationaal Referentie Laboratorium voor Parasieten, Instituut voor Tropische Geneeskunde – Agentschap voor Natuur en Bos) werd 1 larve gevonden bij een Vos in Wallonië.
 

Everzwijn - Trichinella

Everzwijn – Trichinella

10 Comments

  • 44r schreef:

    en ’t vlees was vermoedelijk afkomstig uit Spanje…
    Sinterklaas valt onder ’t vrije verkeer van goederen en personen binnen de EU, maar varkensvlees volgens mij NIET! Heeft het dan zin om hier de evers te laten bemonsteren en testen, of anders zeker het vlees minstens 14 dagen bij -18° C te bewaren, als men de deur open houdt voor zo’n import?
    De jaarlijkse inzameling van vossenkadavers via de WBE’s is net bedoeld om aan te tonen voor onze export van varkensvlees dat België trichine-vrij is… ik moet toch gaan geloven dat onze overheid minder respect heeft voor zijn eigen onderdanen dan voor de buitenlanders.
    En ter info: dat daarnaast de laatste 2 jaren deze vossenkadavers onderzocht worden op het voorkomen van de vossenlintworm was eigenlijk maar een bijkomstigheid… tot werkelijk al 2 streken in Vlaanderen zich aftekenen… onbegrijpelijk dat men na griep, vogelgriep, ebola e.d. nog steeds niet doorheeft dat de natuur hard kan terugslaan als men niet naar Murphy luistert en voldoende voorzorgen neemt.

  • Marc Raeymaekers schreef:

    Geachte mevrouw
    Geachte heer
    Tijdens onze jachtcursus is volgende raad meegegeven.
    Vers geschoten vlees steeds doorbakken verbruiken.
    Eens het vlees diepgevroren is geweest, is er geen gevaar voor de bacterie.
    (Het vlees kan dus saignant gegeten worden.)
    Mocht dit niet correct zijn, laat dan iets weten a.u.b.
    Alvast bedankt voor uw reactie.
    Met vriendelijke groet
    Marc Raeymaekers

  • 44r schreef:

    Je moet naast ’t vlees en ’t bakken ook de rest van de maaltijd in’t oog houden. Waarom die gescheiden stromen en opslag in een grootkeuken? Als je toevallig (bvb. door cross-contaminatie met een mes of weet ik veel) de bacterien van een stukje vlees overbrengt op een salade, dan mag je dat vlees nog zo lang bakken…
    Algemeen: vlees bevat minder bacteriën dan eender welke groente (kijk de kiemgetallen maar eens na), maar vlees is wel een betere voedingsbodem, dus laat een besmetting sneller groeien.
    In een tijd waar zoveel verschrikkelijke ziektes onzichtbaar voor’t blote oog kunnen worden overgedragen, past het extra aandacht te hebben voor hygiëne. Anderzijds maakt die verhoogde hygiëne in ons jonge bestaan ons natuurlijk ook vatbaarder voor allerlei dingen waarvoor mijn grootvader niet eens zijn pet af nam, laat staan dat hij zou thuisblijven van ’t werk…

  • verschaeren jan schreef:

    De trichinella is zeker niet dood na het invriezen, in ieder geval niet na -18 zoals de meeste huis tuin en keuken diepvriezers doen, maar moet dieper en langer gekoeld worden dan hier aangegeven, doorwarmen tot +80°C voor minstens 15” is wel voldoende, in België word een loopje hiermee genomen want hoeveel van onze broeders nemen na een jachtdag hun zelf geschoten zwijn niet mee om al dan niet zelf te consumeren? En voor eigen consumptie moet het niet gekeurd worden!! Ik vraag mij soms af wie die wetten uitschrijft, iemand die van de jagerij vanaf wil misschien? En wat ze ook zeggen trichinella krijg je nooit meer uit je lichaam, en ik weet waar ik over spreek, meerdere keren met dokter Keerschmaekers die spijtig genoeg vroegtijdig overleden is, vroeger lezingen gaan geven over deze zoönozen en wat je op zo een avond leerde draag je mee en geef je best door in ons aller voordeel!! Voor mij nooit rosé maar een stoofpotje!!

  • rocks schreef:

    In hoeverre kan deze bacterie nog actief zijn als je bv de hespen pekelt en te drogen hangt ?

  • Francis schreef:

    Beste allemaal,
    Ik ben samen met mijn zus en mijn moeder slachtoffer geworden van het besmette everzwijn (want het zou naar het schijnt maar eentje zijn geweest). Dit is natuurlijk zeer ernstig en wij vroegen ons af of wij contact konden krijgen met de andere besmette patienten, om eventueel een proces te spannen tegen die van Spanje.
    Graag reactie naar: francis.hendriks@hotmail.com

  • Arnoud schreef:

    Iemand een idee waar of bij wie je een staal van everzwijn kan laten testen op trichine?

  • 44r schreef:

    Gezien zij ook de vossenkadavers ophalen, zou ik hier eens kijken:
    DGZ · Deinse Horsweg 1 · 9031 Drongen
    tel 078 05 05 23 · fax 078 05 23 23
    e-mail helpdesk@dgz.be
    website http://www.dgz.be

  • 44r schreef:

    en extra: om ’t eventueel gemakkelijker te maken zou ik aanraden om eens jouw veearts te contacteren, daar worden geregeld stalen opgehaald en die heeft ervaring hiermee.

Laat een reactie achter