fbpx Skip to main content
search
Jacht

Drukjacht Everzwijnen – Postel

By februari 19, 20133 Comments

U had het denkelijk reeds gelezen in de media, deze maandag was er een grote drukjacht gepland in Postel.
De bedoeling was de overpopulatie van Everzwijnen te reduceren. Dit wegens toch wel grotere schade in de Landbouw en ook een aantal recente verkeersongelukken waar onze Sus Scrofa bij betrokken was.

Traditiegetrouw - Aanblazen van de Jacht

’s Morgens dus appèl aan de Abdij van Postel, waar de reporter van Hunting uitgenodigd was bij de groep van het ANB. Deze bestond vooral uit de Jagers die deelnemen aan de Licentiejacht  Postel, en een grote schare aan trackers. Samen met deze actie waren er nog een aantal groepen uit omliggende Jachtgroepen en WBE’s. Alles samen een goede 50-tal jagers en 150 drijvers.
Er waren reeds eerdere acties, maar steeds per jachtgebied en dus minder effectief, gezien de slimme zwijntjes dan al vlug een rustiger kant kiezen. Deze actie bestreek een groter gebied van 2.000 Ha, met inbegrip van de ANB bossen. Dus een grotere kans op succes.
Voor de reeds imposante groep van het ANB was er eerst de briefing, correct en volledig, gebracht door Patrick Engels, geflankeerd door enkele collega’s van het ANB en ook enkele INBO aanwezigen.
Tevens was er een samenwerking met de volledige regio, compleet met indicatieborden betreffende de jacht voor fietsers en voetgangers, en op enkele belangrijke wegen werd de snelheid beperkt.
Tijdens onze wandeling-track zagen we geen Ever, maar wel een 3-tal Reeën (die zitten er dus toch), ontdekten we ook een aantal zoel/slaapplaatsen van Varkens, ook wat kleinwild (Fazant en Haas), natuurlijk ook een Vos, en een toch wel zeer groot aantal Houtsnippen.
Na de jacht was er een wel zeer gezellig samenzijn van alle deelnemers met een hapje en een drankje. Er werd effectief (cfr ook het VRT Nieuws) slechts 1 geschoten varken binnen gebracht, maar de nazoek naar enkele andere moest dan nog starten.
In totaal werden een 70-tal varkens geteld, met een indicatie dat er in de volledige regio dus misschien een 120-tal zitten. En, effectief, slechts enkele geschoten is niet veel, maar mits een betere afstemming en optimaler plaatsing van de hoogzitten kan dit alleen maar verbeteren. Alleszins was het een succes qua volledige telling over het volledige grondgebied van Postel.
 
En ons deed het deugd om zo’n grote groep gepassioneerden voor de Jacht tesamen te zien.
 

3 Comments

 • Pieters Jean-Pierre schreef:

  Postel: aanzitjacht everzwijnen.
  Als licentiehouder had ik het geluk deel te mogen nemen aan de aanzitjacht op 18/02 te Postel. Goede organisatie door het ANB. Tof dat er zoveel hoornblazers anwezig waren. De drijvers gingen enthousiast en doeltreffend te werk. Een everzwijn kwam niet in het gezichtsveld. Echter wel een 7-tal reeën waaronder 2 zes-ender bokken en een vier-ender. Tevens geit met 2 kitsen en wellicht ook een smalree. Vijf minuten voor afblazen kwam er nog een heel mooie rekel binnen schot, liet zich van alle zijden bewonderen om nadien in de dekking te verdwijnen. Het tableau was wat mager, maar wellicht de volgende keer groter. Na een natje en een droogje, keerde ik blijgezind huiswaarts.
  Weidelijke groeten, Jean-Pierre Pieters

 • don109 schreef:

  Ik geloof dat veel mensen niet weten hoe sluw een everzwijn is
  De reuk en het gehoor zijn uitzonderlijk goed. Zicht is minder maar als zo een troep jagers en drijvers aan een jacht meedoen dan is de eerste regel van de jacht stil zijn, een sigaarke ruiken die beesten met de wind reeds op een paar honderd meter. Een lach of een luid gesprek idem. Bij die 70 getelde everzwijnen mag je reeds de helft aftrekken van dubbel geteld wild. Ik blijf erbij een everzwijn is een nachtdier en zulke reclame drukjachten is een showvoorstelling.

 • bretonneke schreef:

  ik was er persoonlijk ook bij in postel,
  je kan je niet voorstellen wat een klucht het was,organisatie 0,0 proficiat anb het enige
  wat ze goed kunnen is praat verkopen en de dikke nek uithangen!!
  weidelijke groetjes,
  bretonneke

Laat een reactie achter