fbpx Skip to main content
search
JachtbelangenJachtopleiding

Demain La Chasse

By juni 27, 2012No Comments

Gisteren waren we te gast op een seminarie “Demain La Chasse”. Een Colloquium georganiseerd door twee verenigingen die vooral technische research doen rond Wild en Wildbeheer.
Het seminarie was best interessant, met een verbazende 300 aanwezigen, waarvan een 20-tal Vlamingen. Laat dit onze instituten en verenigingen, organisaties allerhande zeker tot inspiratie dienen. Het programma was vooral gericht op kleinwild en Zwartwild.
We geven jullie in de volgende dagen de voornaamste conclusies van de verschillende onderwerpen.

Het Haas

Hier was er vooral de (bijna volledige) instorting van het aantal geschoten stukken in Midden Wallonië. (minder dan 2 stuks / 100 Ha).  Als reden werden hier een aantal mogelijkheden opgegeven.
Geen afspraken met de buur jagers: qua aantal (geteld, geschoten stukken), beheersing van de predatoren.
Sterk gestegen predatie vooral de Vos (dus ook in Wallonië), met in bepaalde gebieden het weghalen van tot 5 vossen per 100 Ha.
Verandering van de landbouw. Grotere percelen zonder randen, hagen of grasstroken, omploegen van weiden (met permanent gras) naar cultuurvelden.
Sterke verhoging van het aantal percelen met Aardappelen. Waar vooral de behandeling met Phytosanitaire sproeimiddelen, tot 20 sproeibeurten per seizoen, als boosdoener aangegeven wordt. Met een uitschieter voor Diquat (gebruikt voor het afsterven van het loof, net voor de oogst) waar bijvoorbeeld in Frankrijk slechts 2,5 liter per Ha wordt gebruikt, tegenover 5 liter in België. Waar dus de aardappelteelt als zeer nefast gezien wordt tegenover bieten of koolzaad.
Verder werd tijdens deze exposé ook sterk gewezen op de ziektes bij Het Haas. Als voornaamste werden genoteerd EBHS (European Brown Hare Syndrome), Pseudotuberculose en Tularemie. Waar vooral om verder besmetten of epidemieën tegen te gaan wordt aangedrongen om de kadavers te verwijderen uit het jachtrevier. Best niet begraven (besmetting via grondwater), maar verbranden of destructiebedrijf. Zeker oppassen voor Tularemie – kadavers niet aanraken met de blote hand – aangezien dit een Zoönose is (ziekte die kan overgaan van dier op mens) met zware koorts en spierpijn tot gevolg.
 

Programma - Demain la Chasse

Laat een reactie achter