fbpx Skip to main content
search
JachtbelangenJachtopleiding

Demain La Chasse

By juli 6, 20123 Comments

Een zeer interessante presentatie op het seminarie “Demain La Chasse” betrof de minimum oppervlakte van een jachtgebied. De titel “2000 Ha, sinon rien” was hierin zeer duidelijk.
In Wallonie, en denkelijk ook Vlaanderen, is een gemiddeld jachtrevier ongeveer 240 Ha. Dit is volgens de onderzoeker veel te klein. En wel om volgende redenen:

 • Fazanten migreren, na het nest te hebben verlaten, tot 2 km van de broedplaats. Dit bestrijkt een oppervlakte van 1.300 Ha.
 • Een leefbare Patrijzen populatie bestaat uit 200 tot 400 koppels. Met een bestand van 10 koppels per 100 Ha, is er dus noodzaak aan 2.000 tot 4.000 Ha.
 • Het leefgebied van het Haas is 200 tot 300 Ha. De dispersie van de jonge hazen kan tot 2 km ver gaan. De minimum oppervlakte om een goed hazenbestand te beheren is dan ongeveer 2.000 Ha.
 • Regulatie van Predatoren is pas efficient op grotere oppervlaktes, met 2.000 Ha als een minimum.

Een verhoging naar 2.000 Ha geeft ook nog voordelen qua biotoop beheer, betere afspraken me de verschillende actoren (Eigenaars, Landbouwers, natuurbeheerders, …). Volgens de studie is dit misschien de enige manier om ons Kleinwild te beschermen en te behouden. En dus ook de Kleinwildjacht.
 

2000 ha, sinon rien - Marie Vanschepdael

3 Comments

 • Jachtwachter schreef:

  Daarmee wenst deze persoon de meeste jachtrechten af te schaffen, want wie kan zich nu nog 2000 Ha veroorloven? Zelfs in WBE-verband is dit dikwijls niet mogelijk. Weer iemand die blijkbaar gezonden is om de jacht te doen verdwijnen. Dat er samenwerking moet komen tussen de verschillende jachtgroepen is een feit, maar dit op zulke wijze afdwingen is onlogisch. Zijn argumenten kloppen daarbij niet, want wild is “res nullius” en behoord dus aan niemand toe. Eén dag op dit revier en een andere dag op een ander, “That’s life”. Heeft dus niks te maken met beheer.

 • rolfran schreef:

  Heb hier toch ook mijn bedenkingen bij :
  Ik had dan ook graag de presentatie op het seminarie “Demain La Chasse” betreffende minimum oppervlakte van een jachtgebied. De titel “2000 Ha, sinon rien” eens doorgenomen. Kan deze presentatie on line worden geplaatst of is die ergens te vinden ?
  roland

 • canardouze schreef:

  Waarom streeft men in een WBE naar grotere oppervlakten? Om samen aan het wildbeheer van kleinwild te kunnen doen. We stellen nog steeds vast dat de meeste jagers het begrip Res Nullius nog niet beet hebben want er wordt nog steeds verbeten strijd gevoerd voor mijn haas ,mijn fazant en mijn jacht.
  De Vlaamse overheid subsidieert deze WBE’s ook om samen aan wildbeheer te doen. Wat houdt hen tegen om te bewijzen dat ze dit samen kunnen.
  Canardouze

Laat een reactie achter