fbpx Skip to main content
search
Bestrijding en beheer van vossen.
De vos is een bekend personage uit het dierenepos Van den vos Reynaerde. Het is een soort die zich gemakkelijk aanpast aan de omstandigheden en die gekend staat om zijn sluwheid. Sla er maar de vele zegswijzen op na. Helaas is onze vriend ook bekend vanwege predatie op neerhofdieren en weidevogels. Bestrijding en jacht op de vos helpen dan ook de predatie op o.a. kippen van de boeren, weidevogels en hun eieren tegen te gaan. In het volgende filmpje uit Nederland zien we een mooi exemplaar van bouwjacht (bij ons in Vlaanderen niet toegelaten). Alle succes bij deze jacht is vooral te danken aan het bouwhonden team en natuurlijk hun aardhondjes, in dit geval diverse Jack Russels.
Like, share en abonneer voor de laatste video’s en updates! Voor hen die de waarschuwingen m.b.t. jagen nog niet waargenomen hebben: voor deze video wordt kijker discretie geadviseerd. In deze video worden wilde dieren bejaagd en geschoten.

In Vlaanderen mag de vos worden bejaagd van 15 oktober t.e.m. 28 februari, bijzondere bejaging kan dan weer vanaf 15 mei aangevraagd worden tot en met de dag voor de opening van de gewone jacht. Dit laat dus een schoontijd toe van 1 maart tot en met 14 mei. In deze periode krijgen de vossen jongen en is het voor jagers dus ook niet gewenst om de dieren te bejagen en misschien nodeloos vossenwelpen een hongersdood te laten lijden. Jagen doen we met het nodige respect voor de soorten waarop we jagen. Tijdens de periode januari februari wordt de vos intensiever/gericht bejaagd, meestal worden grotere stukken afgezet met jagers en worden de vossen gedreven. Januari-Februari vormt de ranstijd oftewel het paarseizoen. Hierdoor zijn de vossen overdag actiever dan normaal het geval is. Het vossenbestand moet in Vlaanderen elk jaar broodnodig binnen de perken gehouden worden. Dit komt ten goede van de weidevogels, neerhofdieren en veel ander jong leven dat zich niet zo makkelijk aan kan passen aan de snel wijzigende omstandigheden. In Vlaanderen mag er niet op minder dan 50 meter van een vossenburcht gejaagd worden. Bouwjacht zoals in dit filmpje is dus bij ons uit den boze.

Tableau met vos

Gelooide vos