fbpx Skip to main content
search

FBA_stage1-1Onze collega jagers met de boog zitten niet stil sinds de start van hun Vlaamse afdeling.
Begin dit jaar werden er reeds een 2-tal Instructeurs gevormd binnen de Vlaamse Federatie.
In juni is er terug een opleiding tot boogjager voorzien.

IBEP_JUNE_2014

 
Ze schreven ons zelfs een lange Nieuwsbrief:

 • Opleidingen
 • Aankoop materiaal
 • Voordelen ledenkaart
 • Aanwezigheid op beurzen
 • Waals en Internationaal nieuws

Meer info op de website van de FBA.

14 Comments

 • Tommeke_112 schreef:

  Prachtig om te horen, hoe de organisatie stap voor stap vooruit gaat.
  In Wallonië is inderdaad volgens de benelux overeenkomsten inzake jacht voorzien dat de Waalse regering de jacht met de boog als erkend jachtmiddel/jachtwijze kan toestaan.
  Jammer genoeg is dit op Vlaams niveau nog niet voorzien.
  Een eerste stap zal dus op het benelux niveau gezet moeten worden.
  Hopelijk laten ze het wel al sneller toe in Wallonië.
  Met betrekking tot everzwijnen bestrijden kan het volgens mij een zeer waardevolle aanvulling van de toegelaten jachtmiddelen zijn.
  Een boog lijkt me veiliger en beter te gebruiken in iets dichter bewoonde ruimtes.
  En zo kan de overlast die door de zwijnen wordt aangericht beperkt worden.
  Maar uiteraard hoop ik dat deze mensen hun passie ook buiten het kader van everzwijnen bestrijding mogen uitoefenen. Zolang het weidelijk is (wat volgens mij het geval is) zie ik geen enkel probleem.

 • 44r schreef:

  Tommeke, je haalt nu wel een wildsoort aan waar ik niet zo dadelijk boogjacht zou toelaten. Heb je ooit te maken gehad met een ever die niet in’t schot bleef? Als het eerste schot ‘m niet dadelijk doodt, dan helpen de volgende schoten niet meer. Het lijkt of dat eerste schot zijn zenuwstelsel uitschakelt en dat ‘m dan gewoon verder doet tot de laatste druppel bloed uit zijn lichaam is gevloeid, ongeacht hoeveel keer en waar je’m nadien nog treft… en niet vergeten: dat bijt zonder verpinken een hond in 2… En als je een hert hebt zien vertrekken met een .300 WM door zijn blad, of weet hoe taai een moefflon is, dan begin je te begrijpen waarom ze blijkbaar een reebok in hun embleem zetten…
  Ik heb al een Limburger gezien die bij een nazoek in de mais verrast werd door een gewonde ever… helemaal geen fraai zicht, zelfs de lidtekens niet…
  Persoonlijk kijk ik meer uit naar de toelating om een handvuurwapen mee te nemen in zo’n situaties, dan om ’t aantal van die situaties extra te verhogen door ’t gebruik van een boog toe te laten.
  Als je toch de primitieve toer wil opgaan om een extra uitdaging te krijgen, denk dan eens een zwartkruit… ook niet simpel, wel uitdagend en ’t resultaat zeker beter voorspelbaar, want er is niks dat zijn energie zo goed overdraagt op het doel als een brok zacht lood.

  • Michel schreef:

   Beste 44r
   Blijkbaar heb je al veel miserie gezien met 300 mag etc…. zou je zo vriendelijk willen zijn om je eerst eens goed te informeren hoe en waardoor een dier sterft met kogel of pijl alvorens zo’n reactie te geven misschien zal je dan van mening veranderen! anders jaag maar verder zoals cowboys en vraag gerust een hand vuurwapen of automatisch wapen aan met een zo zwaar mogelijk cal je zal nog meer van die ervaringen zien dan ! veel geluk !
   jager…..

   • Tommeke_112 schreef:

    Beste Michel en ook 44r,
    ik durf te stellen dat de jagerij globaal genomen in België alles behalve te beschouwen zijn als cowboys.
    Dat is ook zo voor de jagerij in Duitsland.
    Dus om dan meteen zo negatief kritiek te geven vind ik van weinig respect getuigen.
    Een handvuurwapen lijkt me zeker geen overbodige luxe.
    Zeker voor nazoek in het dichte struikgewas ook.
    Maar veel jachten zouden volgens mij ook best investeren in goede zweethonden en jagers attent te maken op het feit dat wanneer ze een schot nemen ze goed moeten opletten op de reactie van het wild en zeker goed kijken na de drift.
    Veel wild gaat verloren door dat niet te doen. Veel wild sterft niet onmiddellijk maar loopt nog door zolang ze kunnen (niet altijd zichtbaar getroffen, zo gaat veel verloren jammer genoeg).
    Trouwens voor alle duidelijkheid ik ben zelf geen boogschutter.
    Maar wie weet dat ik het in de toekomst overweeg om eens te proberen.
    Zoals voor jou de .458 WM een nieuwe uitdaging is kan voor mij een boog hanteren een nieuwe uitdaging zijn.
    Of ik er zelf mee zal gaan jagen laat ik in het midden :).
    Wel fijn om een respectvolle manier met jou te kunnen discussiëren 44r.
    Altijd fijn om verschillende visies te horen.

 • Tommeke_112 schreef:

  Beste 44r,
  ondanks ik een jonge jager ben heb ik toch al enige everzwijnen op mijn palmares staan. Van de kleine jongetjes van een 30 kilo tot het grotere zwaardere werk.
  Ik heb het inderdaad al meegemaakt dat ik tweemaal een perfect bladschot geef waarbij 1 kogel door het hart gaat en het zwijn toch nog een 30 meter haalt met de honden er nadien achteraan.
  En dit jaar nog een grote ouwe tante twee kogels gegeven (verre van perfect op battue tussen het kreupelhout). Een derde kogel iets verderop heeft haar wel weten stoppen (de schutter schoot wel recht in de drift).
  Ik heb echter wel al grote afrikaanse beesten zien geveld worden met 1 pijl. Dus ik denk dat de kracht van een boog niet te onderschatten is.
  Uiteraard herladen is niet even snel en eenvoudig, dus mss is het best om dit altijd van op een veilig verhoog te doen akkoord. Maar het zomaar afschrijven zonder meer nee.
  Wat betreft het pleiten voor een handvuurwapen ben ik het volledig met jouw eens. Hoort niet thuis onder dit topic maar is wel een terechte goede opmerking over de tekortkomingen hier in België.

 • 44r schreef:

  Michel, omdat ik af en toe een cowboy-hoed draag, zelfs soms reeën schiet met een korte Winchester in 30/30 Win, wil dat niet zeggen dat ik jaag als een cowboy. Ik doe wel mijn ding met de meeste gangbare calibers van .22 Hornet tot zowat .375 H&H. Er staat hier zelfs een .458 WM te wachten tot ik ooit eens tijd en goesting krijg om ‘m ook aan dat rijtje toe te voegen. Dus ik vrees voor jou wel dat ik weet waarover ik praat als ik zeg wat er allemaal kan gebeuren als je met pijl en boog hier aan de varkens begint.
  En mijn ervaring gaat inderdaad niet zover dat ik ooit in een kooi aan een drinkplas in Afrika het wild heb zitten opwachten met een boog. En je krijgt ook zeer weinig filmpjes te zien gemaakt door ’t beestje zelf, want dat zag je misschien die 6-7 karabijnen staan naast die boogschutter… Maar iedereen zijn ding, ik kan er mee leven dat jij varkens met de boog schiet, ik hoop alleen dat ik dan niet in die buurt rondloop, misschien omdat ik Murphy al iets beter ken?
  Ik doe mijn pet af voor die gasten die vliegende eenden neerhalen met een boog, maar anderzijds zou ik toch niet graag hebben dat je dit aan onze eendenput komt doen. Valhagel is niet prettig, maar zo’n ding dat met de punt vooruit op je afkomt is ook helemaal niet gezellig…
  Waarmee ik helemaal geen afbreuk wil doen aan de jacht met de boog, je moet alleen consequent zijn en als men mij verplicht om minimum 6,5 mm met 2300 J op 100 m te gebruiken, waar sta jij dan met een boog??? Of ze leggen mij dingen op om mij te koejoneren, of ik moet in dergelijk geval zeggen dat jouw boog toch wel ietsje tekort komt. En ja, ik ken het verhaal van die olifant die doodgeschoten werd met een .22 LR, maar om nu de .22 LR direct een olifantencaliber te noemen…

 • 44r schreef:

  Tommeke, niet denken dat ik geen boog hanteer, maar ik gebruik ‘m haast alleen om mijn touwtje op de juiste plaats in een boom te krijgen als ik mijn lokduiven wil plaatsen. Dat houdt o.a. in dat er een touwtje aan die (verzwaarde) pijl zit en ik ‘m niet zo snel verloren ben. En gezien ik dan omhoog schiet, moet ik ‘m ook niet ver gaan terughalen. En nu ken je gelijk mijn 2 grootste bezwaren tegen een boog 🙂
  En er is een groot verschil tussen wat meningen uitwisselen en ruzie maken. Ik zeg het nog eens: ik ben helemaal niet tegen de jacht met de boog. Persoonlijk vind ik het zelfs stom dat je over zoiets moet discussiëren. Ik zag veel liever dat al die regeltjes rond wat en hoe gewoon verdwijnen en dat men een jager zelf zijn verantwoordelijkheid zou laten nemen, maar hoeveel zouden zichzelf vrijwillig beperken door het materiaal dat ze bij hebben? Ik ken persoonlijk mensen die met een .22 Hornet veel beter resultaten halen dan anderen met een .300 WM en wanneer men de nieuwbakken jagers op reewild loslaat met een .222 Rem, dan heb ik daar problemen mee en vind de lessen rond ethiek in de jagerij tijdens de opleiding veel tekortschieten. En ik juich het dus toe wanneer naast dat IJO ook alternatieven voor die jachtopleiding worden aangeboden, zeker als die minder cash verbranden.

 • 44r schreef:

  Bart, ik krijg de meid niet te zien, maar je moet wel oppassen dat je geen relatief tamme “hogs” (uitgebroken tamme zwijnen die wat verwilderd zijn) gaat vergelijken met onze evers. Onze evers hebben een stamboek die teruggaat tot Asterix en Obelix, dat is nog oerkracht, terwijl ik nooit in zo’n cowboy-film de indianen op varkens heb zien jagen…

 • Michel schreef:

  Ik jaag nu 30 jaar ben enkele jaren beroeps jager geweest in Engeland en Schotland en neen daar zitten geen oor oude evers! maar ben al enkele keren de wereld rond geweest over aantallen geschoten wild en kalibers en energie van pijlen (had het reeds over schok efect en bloed verlies) ga ik hier niet uitweiden , maar ik vind het zielig om dit allemaal te lezen van onze ( in belgië opgeleide) jonge jagers. het spijt me dat ik over cowboys geschreven heb want nu beginnen de indianen en Asterix en Obelix ook al tussen te zitten .zielig en over drijfjacht zwijg daar beter over als je onze grenzen overschrijd das nog één goeie raad dat ik jullie mee geef . bekijk het even rustig voor je discusie ( ruzie) begint. grtjs

 • Michel schreef:

  en bekijk even het aantal kogels,patronen of pijlen jullie per jaar schieten ?
  grtjs

 • Michel schreef:

  en 30-30 is een prachtig ree kaliber proficiat, ocharme die beestjes en wild braad .

 • 44r schreef:

  Michel, ik lees nu 3 bijdragen en versta nog steeds niet wat je nu eigenlijk wil zeggen. Als jij een 30/30 Win geen goed reewildcaliber vindt, dan moet ik besluiten dat je ergens toch wat kennis tekort komt. Ik vrees dat je dan zelfs onze wetgeving rond toegelaten calibers aanvalt (wat ik persoonlijk ook wel durf, maar dan op ’t onderscheid tussen energie-inhoud van een projectiel en zijn mogelijkheid tot energie-overdracht. Een onderscheid dat ik in onze wetgeving helaas niet terugvind)
  En ter info: ik jaag toch al een eindje langer dan 30 jaar en daarnaast mag ik mezelf misschien niet helemaal sportschutter noemen (ondanks mijn SSL), maar mag me toch zeker wel onder de recreatieve schutters plaatsen. En nee, ik heb nog nooit ’t aantal patronen geteld welke ik jaarlijks verbruik, maar ik heb dikwijls per beurt wel meer wapens mee naar de schietstand dan veel jagers in hun bezit hebben, wat me toch al snel in de buurt van 150-200 patronen per beurt gaat brengen. En dan nog even denken aan duiven, kraaien, konijnen…
  En wat vind jij nu zielig van onze in België opgeleide jagers?
  En als ik tussen de regels lees en ’t juist versta, dan ga je zonder problemen van schokeffect naar leegbloeden. Wat is de volgende stap? Dodelijk verwonden door bvb. een kaak af te schieten zodat ’t beestje sterft van honger?

 • pijlstaart schreef:

  Wat is er mis met nieuwbakken jagers die ree jagen met een door de wet toegelaten .223?
  Ook met de ethiekopleiding van het IJO is er niets fout, daar men bij het IJO eigenlijk maar een inleiding tot de jachtethiek doceert.
  Immers, wanneer men bvb. aan een unief een opleiding volgt krijgt men meestal ook maar een inleiding tot een bepaald vak geserveerd.

Laat een reactie achter