fbpx Skip to main content
search
Hunting Habitat

Boogjacht

By juli 2, 2013No Comments
The oldest piece of art in the world, thirty thousand years old- cave paintings of Chauvet Cave, in France. They are depicting men hunting animals. Need I say more

Het oudste Kunstwerk ter wereld, een 30-duizend jaar oude grottekening (Chauvet – Frankrijk). En wat is er afgebeeld … Jagers

Vorig weekend deden we mee aan de opleiding Boogjacht. En toch een hele ontdekking.
Allereerst zijn Boogjagers vooral Jagers.
Als we onze passie relateren aan de traditionele manier van omgaan met de natuur, dan komt Boogjacht zelfs op de eerste plaats. Want één van de eerste kunstwerken ter wereld toont een jachttafereel, met pijl en boog natuurlijk, nu 30-duizend jaar geleden.
Een pak traditie dus, vooral bij de traditionele boogvormen (Recurve en Longbow). Maar ook een pak jachtkennis. Want één van de meest opvallende kenmerken is dat voor boogjacht het benaderen van het wild essentieel is. Een goed schot is pas efficiënt tot ongeveer 30 meter. Stalking technieken bij het benaderen van het wild of kennis van de gewoontes bij jacht vanuit de treestands maken boogjagers tot uitstekende wildkenners. Hierbij komt nog de noodzaak van camouflage en vooral het geruisloos benaderen van het wild als bijzondere uitdaging.
 
En natuurlijk is er de opmerking, bij Boogjacht wordt er meer gekwetst dan gedood. Kan zijn.
Wat zeker is dat aangeschoten wild met de kogel ook doorloopt. Bij boogjacht is het enkel duidelijker zichtbaar, met zo’n pijl in zijn zijde. Alleszins is de schotimpact anders: de jachtpijl (Broadhead) wordt geplaatst in de zone van de vitale delen, veroorzaakt een snelle bloedrukval en veroorzaakt de dood door bloedverlies. Tijdens de cursus was er toch veel aandacht voor het nazoeken. Veel meer dan bij de Jachtopleiding, waar toch ook veel nazoek gebeurt.
Tijdens de opleiding werd alleszins breed opgevat. Niet enkel het schieten, maar ook wildbeheer, verantwoordelijkheid en veiligheid, jachtpijlen en jachtbogen, het goed voorbereiden van een jacht, jachttechnieken zoals o.a. het besluipen van wild, anatomie van wilde dieren, het nazoeken, het schieten vanuit een treestand, het (over)leven in open lucht … kwamen ruim aan bod komen.
En als afsluiter ééntje om over na te denken. Namelijk om Boogjacht bij wildbeheer te overwegen. In specifieke gevallen is bij boogjacht de verstoring van het biotoop veel kleiner. Een boogjager is bijna geluidloos en het effectieve bereik van een jachtpijl ligt onder de 50m, tegenover een paar kilometer voor de Kogel. Dat maakt de boogjacht uitermate geschikt dus om te jagen of bestrijden in dichter bevolkt gebied en recreatieve zones.
Alle info en achtergrond netjes bij elkaar op de aparte pagina – Boogjacht.
Bowhunter-es

Boogjacht

Laat een reactie achter