fbpx Skip to main content
search

Een kleine groep middelbare scholieren uit Alaska neemt deel aan een praktijkgerichte les over jagen en het verwerken van voedsel van het land.

NIKISKI, Alaska – Voor zonsopgang op 11 november verzamelden 10 leerlingen van de Nikiski Middle and High School zich met hun leraar, Jesse Bjorkman, in deze kleine gemeenschap op het Kenai schiereiland om zich voor te bereiden op een elandjacht.

Verdeeld over vijf voertuigen reisde de groep ongeveer 15 km naar de Nikiski Escape Route, een grindweg die Nikiski met de stad Kenai verbindt. Terwijl de leerlingen langzaam de besneeuwde weg afgingen, konden ze van alle kanten observeren en de rand van de sparrenbossen afspeuren naar elanden.

Binnen vijf minuten hadden ze er een gezien, maar gingen verder toen ze een kalf in de buurt zagen. Tien minuten later zagen de studenten nog een eland, maar vertrokken toen ze zich realiseerden dat het op een ander jachtterrein was. Bjorkman herinnerde de groep eraan dat “zelfs bij een jacht, als we geen dier krijgen, het nog steeds een succes is. Maar binnen 45 minuten, om ongeveer 8.50 uur, vond de groep een derde eland, liggend in een sneeuwbank onder een sparrenboom.

Toen zijn studenten hem het groene licht gaven, stelde Mr. Bjorkman zich op en vuurde. Het was een perfect schot. De studenten hijgden bij het geluid van het schot, en lachten toen van opwinding. De eland sprong en rende een paar honderd meter het bos in voordat hij op een open plek viel.

Het was de eerste elandenjacht voor de 12-jarige Rex Wittmer. Hij zei dat het vinden van het dier, het strekken en het opsporen erg opwindend was. Een waardevol deel van de samenleving zijn betekent leren dingen te doen die mensen vóór jou deden, namelijk de traditie voortzetten”, zei hij. De jacht mag niet verdwijnen. Het maakt al vele jaren deel uit van onze cultuur. Ik heb het gevoel dat hier komen een goede gelegenheid was om die traditie in leven te houden.”