fbpx Skip to main content
search

Het FAVV meldt dat op 1 februari 2017 het H5N8 vogelgriepvirus werd geïdentificeerd bij een hobbyhouder in Lebbeke. Zijn dierenarts bracht de dieren bij DGZ binnen in het kader van de verhoogde waakzaamheid. Het hoog pathogene karakter van deze stam moet nog bevestigd worden. Het FAVV versterkt de preventieve maatregelen en verplicht nu ook ophokplicht voor particulieren.
Vanaf donderdagmiddag moet alle pluimvee – ook loopvogels en andere in gevangenschap gehouden vogels – van zowel professionele als particuliere houders opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten) worden, om zo alle contact met wilde vogels te vermijden.
Alle verzamelingen van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels, en markten worden verboden.
Er is geen enkel risico voor de consumenten.  Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.
Ophokplicht

Jacht en Jagers

Voor wat betreft de Jacht en Jagers heeft dit volgende impact.
Valkeniers moeten bijzondere aandacht te besteden aan bovenstaande maatregelen.  Hieruit kunnen we dan ook concluderen dat alle trainingsvluchten en jachtactiviteiten en bestrijdingen op konijnen met jachtroofvogels verboden zijn.
De jacht/bestrijding met het geweer op rechtbekken en exoten  is niet verboden!   Het is dan ook niet afgeraden om deze uit te voeren met het aankomende broed- /kweek-/teeltseizoen in aantocht om schade te voorkomen aan de fauna en  teelten door kraaien, kauwen en eksters. Gestrekte dieren ter plekke te begraven om iedere vorm van uitbreiding te voorkomen.
Waakzaamheid om in de buurt van de schutkring oplettend te zijn en iedere vorm van abnormale sterfte onmiddellijk te melden.

Braekelhoen

 

Laat een reactie achter