fbpx Skip to main content
search

Recent een oproep van Groen! om de Vossenjacht voor 3 jaar stop te zetten.
En af en toe is de argumentatie simpel.
In Luxemburg, net naast onze Ardennen, hadden ze hetzelfde idee een jaar geleden. En nu wordt het teruggeroepen.
Met volgende argumentatie:

  • Jacht is de enige mogelijkheid om op te treden tegen problematische Vossen: woongebieden, agrarische gebouwen, …
  • Hogere kans op ziektes overgedragen door de Vos

We willen het artikel anders wel vertalen en doorsturen naar Groen!, maar ze verstaan het zo ook wel.
Persbericht –  Chambre Agriculture Luxembourgeois
Artikel – L’essentiel au Luxembourg
 

Stop Vossenjacht 3 jaar

Stop Vossenjacht 3 jaar

 

11 Comments

  • van peteghem marc schreef:

    ik heb geleerd dat jagen , horen, zien en zwijgen is, der Feind hört mit immer;

  • 3 jaar geen bejaging van de vos voor een studie???? belachelijk dat ,er zijn al genoeg studies gedaan met de vos als onderwerp, Nederland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk enz, wie gaat dat betalen, je weet toch wiens brood men eet diens taal men spreekt,in opdracht van ????? komt er nog van dat betullend gedoe ???
    in Frankrijk heeft men eens berekend wat het groen gedoe, kost aan de Staat, da was een paar ferme miljarden

  • Bijzondere Veldwachter schreef:

    Deze lieden van “Groen” zijn weeral opgestookt geweest door VBV omdat men de Bijzondere Bejaging weer heeft toegestaan. Maar zouden die lieden eens navraag willen doen aan het INBO, daar is men al 25 jaar bezig met de vos zijn lepe streken te leren, niet alleen om deze te kennen maar ook door toedoen van ( Vera Dua gewezen Groen minister) de jagers te pesten.
    VBV schrijft steeds dat de jagerij steun zoekt bij de parlementsleden maar wat doet VBV dan, enkel alleen Groen maakt zich dik over de jagerij. Als er werkelijk 11.000 vossen geschoten worden, dan resten er nog minsten 5000 over voor kweek en dat zijn er nog eens 4999 te veel.
    Op 20 jaar tijd is de wildstand in Vlaanderen met 80% gedaald, hoe dit komt weten alleen mensen die dagelijks in het jachtveld te vinden zijn, en dat zijn gewoonlijk geen biologen maar wel jachtwachters die voor de jacht leven en goed weten wat er heden schort in Vlaanderen. Vlaanderen het gewest met de meest discriminatie op de wereld, wij moeten maar een vergelijk maken met onze landgenoten die Frans praten, dit kan toch niet in de 21 eeuw.

  • l kleynen schreef:

    er schijnen mensen bij de groenen rond te lopen die maar een belang hebben en dat is hun belang de rest moet maar wijken de vos heeft geen natuurlijke vijand dus moet hij bejaagd worden ook in zijn eigen belang om niet uit te sterven er komen er te veel in 1 gebied en dat gaat bij hun niet goed ze hoeven niet allemaal gedood te worden maar wel goed onder controle gehouden worden maar goede raad is duur de groenen hoeven de schade niet te betalen zij willen alleen ontvangen en er niks voor hoeven doen

  • ja de predatoren worden gepromoveerd door de natuurkenners, ze hebben dure botten aan , ze hebben een rugzakje met de vogelboeken in Europa, ze hebben minstens een Zeiss of Swaroski verrekijkers…..ze hebben ook een kettingzaag om de boomkap in Vlaanderen tot een ongekend vernielingscijfer te krijgen , nog nooit is de boomkap zo hoog geweest in Vlaanderen , naar het schijnt werd er in de Walenhoek te Niel we
    erden zomaar eventjes meer dan 400 bomen weg gezaagd toen de groenen daar de zaak hebben overgenomen !!!!! hetzelfde in het bos in Reet……
    en dat gaat zomaar door, in Nielsbroek, vroeger een mooie en rijk jachtgebied werden
    vele kanadabomen onderaan ontschorts met de bedoeling van deze bomen kapot te laten gaan op lange termijn, er is zelfs sprake van in deze vochtige bossen bevers los te laten………total van de pot gerukt, waar is de wettelijke kant van deze zaak ????

  • Bijzondere Veldwachter schreef:

    Weeral heeft VBV klacht neergelegd bij de Raad van Staten over het nieuwe “Soortenbesluit” dat maar van toepassing is van 25 mei 2016.
    Wacht maar bij de nieuwe verkiezingen in 2018 en wanneer de “Groen” terug een minister kan leveren is het volledig gedaan met de jagerij in Vlaanderen. Wij kijken toe van op de eerste rij maar er worden dolken in onze rug gestoken van uit de tweede rij en dat is de bevolking die een misleidende informatie krijgt maar wel word gelooft.
    Wanneer laten wij ook onze stem eens horen! de jacht in Vlaanderen is totaal dood aan het gaan, wild verdwijnt zoals sneeuw voor de zon. Iedere jager zit op zijn tandvlees te bijten, wild word raars om het te bejagen en dan zijn er nog jagers die de jacht hecht aanzien als een broodwinning want elk stukje wild moet bijdragen tot de vermindering van zijn vooruit betaalde uitgaven, zoals jachtpacht enz…want moeder de vrouw blijft dit niet nemen van altijd maar geld uit te geven en niks binnen te komen, voor hetzelfde geld gaat ze met haar man en kinderen 14 dagen op verlof en dan hebben zij ook iets van het zuur verdiend geld.

  • L J schreef:

    Uiteraard is het “te gekke” voorstel van Hermes Sanctorum door het Vlaamse parlement afgeschoten .
    Uw artikel stelt echter dat in Luxemburg het verbod al is teruggeroepen. Bij mijn weten heeft de de “landbouwcommissie” daar zijn beklag gedaan (uiteraard met redenen omkleed) maar is er nog helemaal niks
    teruggedraaid tot nu.(Tenminste, ik heb niks gevonden dat dit zou bevestigen) In Nederland daarentegen heeft het “vossenverbod” destijds een bijzonder negatief effect gehad op grondbroederpopulatie en op schade bij pluimveehouders,waardoor hier zelfs nachtjacht met nachtkijkers ,lampen etc regionaal werd toegelaten….Maar te laat is te laat ,het blijft daar net als bij ons dweilen met de kraan open. Ook predatie door steenmarter is een groeiend probleem in onze natuur. Met schelden op allerlei verenigingen lossen we ook niks op ,we moeten door ons kenniscentrum van HVV perfecte dossiers met “facts en figures” kunnen voorleggen bij onze politici en dat zal ook wel gebeuren.De vos is een prachtig dier maar zoals VDB destijds al stelde “trop is teveel”.

    • 44r schreef:

      bedoel jij zo’n dossier met “facts en figures” zoals die studie die destijds duidelijk aantoonde dat de jacht geen enkele negatieve invloed had op de houtsnip? Naar mijn mening hebben acties zoals van de Franse jagers veel meer invloed wanneer Europa of weet ik veel zich willen moeien met hun inlandse tradities… Hoe ging het gezegde? “Hij die zijn zwaard omsmeedde tot ploeg… kon nadien gaan ploegen voor wie dit niet gedaan had!”

  • VTD schreef:

    Voorstel aan het Vlaams Parlement : geef de jagerij gedurende 3 jaar alle mogelijke middelen (gans het jaar bejaagbaar inclusief bij nacht) om de vos onder controle te houden en dan de effecten onder de loep nemen. Niet alleen het jachtwild, maar ook elke grondbroeder zal hier een voordeel uit halen. Uiteindelijk zullen ook onze groene vrienden ons dankbaar zijn : zij investeren immers jaarlijks honderduizenden euro’s belastinggeld om een optimaal biotoop te creëren voor rode lijst – grondbroeders, weliswaar zonder predatiecontrole. Ze moeten lijdzaam toezien hoe ieder jaar opnieuw hun broedsuccessen vernield worden door oa vos, marter, bunzing,… Ter info : Een plaatselijke afdeling van Natuurpunt heeft toenadering gezocht tot een WBE om een overeenkomst te bekomen mbt bestrijding van everzwijn en vos in hun natuurgebied.
    Nog een voorstel : Elke WBE zou jaarlijks een oproep moeten doen via het infoblad van hun gemeente/stad om elke schade door de vos aan te geven bij de gemeente/politie. Op deze wijze krijgt men een meer correcte inschatting van de schade door de vos en zal men misschien vlugger de noodzaak inzien om er iets aan te doen.

  • het wordt hoogtijd dat de jagerij zijn werk terug in eigen handen kan nemen en dat men een onderscheid maakt tussen de jachtfauna en de groenen fauna, en dat men niet meer afhangt van het achterlijke, betuttelende negatieve ingesteldheid van deze mensen , zij die denken dat de natuur en de dieren een speeltuin zijn hebben het wel grondig verkeerd voor, we zullen bij gelegenheid eens de faktuur voorleggen van de inspanningen die wij doen en die gewoon teniet gedaan worden…….

Laat een reactie achter