fbpx Skip to main content
search

Ondertussen is het internationaal nieuws geworden, de ganzenoverlast in Nederland. Zelfs de gerenomeerde krant The New York Times besteedde er een artikel aan. Maar recente zijn er nog andere publicaties:

Feit is dat sinds het Jachtverbod 15 jaar geleden, de ganzenpopulatie gestegen is met 2.000 % (u leest het goed, tweeduizend percent). En dit is niet echt goed voor de landbouw, het vliegverkeer rond Schiphol, en zeker al niet voor de diversiteit.
Bij de start van het Jachtverbod werd door voorstaanders er van uitgegaan dat dit systeem zich wel zelf zou reguleren. Niet dus. en ondertussen wordt het probleem aangepakt met verregaande, en dure maatregelen, zoals onder andere ook vergassen. Ondertussen door professionele bedrijven met een totaal van 250.000 stuks. Bijkomend wordt er ook nog een kleine 11 miljoen euro aan schade vergoed. Een stijging van 300 % in de laatste 5 jaar.
Ondertussen zijn de natuuractivisten hier natuurlijk ook tegen. Dus tegen de ganzenjacht, tegen het overschot, tegen de regulering.
Meer zelfs, zoals in België, kopen de natuurverenigingen ook stukken land op. En dan volgt een mooie vergelijking.

Deze natuurgebieden zijn zoals Hotels. Enkel is er geen Restaurant bij. En dus moeten deze ganzen op zoek naar eten. Dit gebeurt dan meestal op landbouwgebied, met schade tot gevolg. En ook vliegen ze af en aan met gevaar voor het vliegverkeer.

In nogal wat artikels is er wel een intelligente en, soms zelfs wetenschappelijk onderbouwde visie, om dan toch de jacht weer toe te laten. Alhoewel de populatie onomkeerbaar is en niet meer te reguleren valt.

2 Comments

  • Jeroen schreef:

    De blankaart in 1van onze grootste natuurgebieden van West-Vlaanderen met ongeveer 50ha wateroppervlakte. Daar doet natuurpunt aan ganzenbeheer . Zo noemen ze dat toch. Van april tot en met augustus worden er ganzen kuikens pluizen diertjes geschoten van op een boten. En dieren worden op het nest dood geschoten. en dat laten ze doen door plaatselijke jagers als ze nog op enkele kleine gronden van natuurpunt willen blijven jagen. Zo een 5tal dagen. Dit vind ik afpersing en van mij zouden ze hun gronden mogen houden. Ik doe niet mee aan moord partijen. De meeste ganzen zijn dan nog grauwe ganzen en mijn kennis zegt geen exoot. Vroeger was dit de streek van de waterwild jachten en dan waren er geen problemen met ganzen. Maar alle jagers en aanzit putten moesten weg. Je ziet wat er van komt en de meeste putten zijn nu maailanden gekomen. Voor de reptielen en anfibieen waren die putten goud waard.

  • waidman schreef:

    Oproep aan deze “weidelijke jagers” die zich inlaten met dergelijke moordpartijen : Stop deze chantage en laat Natuurpunt zelf zijn biotopen beheren met hun zelfkennis en de daaraan gekoppelde desastreuze toestanden. Licht ook de media in van degelijke “diervriendelijke” oplossingen ….en waar zitten Jan & Michel, schrik van de vriendjes ?

Laat een reactie achter