fbpx Skip to main content
search

Ja, Vogelbescherming door Jacht, en dan nog wetenschappelijk bewezen.
Jan de Rijk promoveerde als historicus op de wisselwerking tussen mens en vogels in de periode 1500 tot 1920. En hij maakt een goede vergelijking: De vogelpopulatie is zoals aandelenkoersen met voor de de verschillende soorten pieken en dalen, afhankelijk van nogal wat factoren.
Een stukje uit zijn betoog leert ons veel:

Dat nieuwe vogels in de twintigste eeuw voet aan de grond kregen in Nederland, komt bovenal door een intensivering van de landbouw. Het gebruik van kunstmest leverde veel weidevogels een veel rijker aanbod aan voedsel. De kievit en de onlangs tot ‘vogel des vaderlands’ uitgeroepen grutto, namen pas vanaf toen gigantisch toe in aantal.

Het is een vreemd proces, legt De Rijk uit. Als de intensiteit van landbouw toeneemt, zal het aantal vogelsoorten in eerste instantie ook groeien. Pas als de intensiteit een bepaald kritiek niveau bereikt kan dat weer omslaan. Maar, benadrukt De Rijk: dat het aantal grutto’s nu zo spectaculair daalt, komt bovenal omdat er halverwege de twintigste eeuw een grote piek zat in haar aantal. ‘De grafiekjes beginnen allemaal pas daar. Op de lange termijn zie je iets anders.’

Een uitgebreid artikel – Vogels en mensen in Nederland 1500-1920
Met hierin duidelijk het belang van het menselijk ingrijpen zoals Jacht, Jachtopzicht, Landbouw die op de lange termijn een positieve invloed hebben op de vogelpopulatie.
 

Vogelbescherming door Jacht

Vogelbescherming door Jacht

One Comment

  • Paul Schroeders schreef:

    Geachte Dierenvrienden
    Trop is te veel,ik woon in Sint-Joris-Weert ,geboren en getogen,naast het natuurreservaat de Doodde Bemde,in gans ons dorp heeft niemand nog een kip lopen, wie durft kippen houden word gestraft door de vos,
    en dat vinden onze groene vrienden maar heel normaal, het antwoord luid zet drie meter
    hoge draad rond uw eigendom, na een week gaat dat vosje daar ook over, waar is de tijd van vroeger, die goede oude tijd.

Laat een reactie achter