fbpx Skip to main content
search

Jagen op de houtduif vraagt om een oplettende, behendige en schotvaste jager. Niet alleen zijn ze reuze slim en hebben ze een uitstekend gezichtsvermogen, ook vliegen ze hard en maken daarbij (zeker als ze de zaak niet vertouwen) de meest onverwachte bewegingen. Kortom, jagen op de duif is een uitdaging.

Het Jachtveld

Houtduiven vlucht

Bij bestrijding is de plaats op het jachtveld gekend. Namelijk bij de plaats waar de schade gemeld werd. Houtduiven voelen zich het best thuis in (gedorste) maïs- en (gelegerde) graanvelden, maar een verblijf tussen erwten of koolplanten slaan ze zeker niet af.
Bij de gewone jacht, in de winter, is het belangrijk om de vluchtlijnen, oftewel trek, tussen fourageer- en roestplaats te weten.
Indien mogelijk kort ervoor, de dag voordien, het jachtveld en de vlucht verkennen. Maar de jachtdag zelf moet je dan ook nog rekening houden met windrichting, windsnelheid, regen, …

Timing

In de zomermaanden zijn de houtduiven het best te bejagen een half uur na zonsopkomst. In het vroege voorjaar, herfst en winter, kun je ze beter opwachten op hun foerageerplaats voor zonsopkomst. Tijdens de korte dagen foerageren ze meest in de vroege ochtend en halverwege de middag tot ongeveer een 1/2 uur voor zonsondergang.

Het Weer

Bij een harde wind zullen de houtduiven veel lager vliegen, dan bij geen of weinig wind. Harde wind zorgt er ook nog voor dat ze de schoten minder horen. Bij bijna geen wind horen zij die wel en vliegen de houtduiven een stuk hoger.
Een goede suggestie qua weersite is yr.no

Camouflage

Houtduiven Camouflage

Een goede camouflage is ook bij de duivenjacht onontbeerlijk. De houtduiven zijn altijd zeer alert, bij de minste beweging, verkeerde kleur of reflectie van uw brillenglazen of de lopen van uw geweer, zwaaien ze al af en komen dan niet onder schot.
Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke dekking. Zoals een greppel, struiken. Echter, nooit te dicht bij hoge bomen gaan zitten want dan vliegen de duiven, die het niet vertrouwen eerst naar die bomen en blijven buiten schot.

Uitrusting – Lokkers

Houtduif Lokker

Lokkers, al dan niet geflokt, op de grond of zwevend (glasvezelstok) kunnen de kans op succes alleen maar groter maken.
Houtduiven die geschoten zijn kunnen als aanvulling tussen de plastic lokkers geplaatst worden, U plaatst ze op het veld met een ijzeren staafje zoals (oude fietsspaak) of (vorkje) onder de kop of snavel. Let er ook op om de witte vleugelband zichtbaar te maken. Aldus in het veld neergezette duiven hebben een sterke aantrekkingskracht op de overvliegende soortgenoten.

Soortenherkenning

Houtduif – Herkenning

Let op dat je houtduif voldoende aanspreekt en niet verwart met andere beschermde duivensoorten!
Soortenherkenning is moeilijk zeker bij hoog vliegende duiven.
Onze suggestie is te wachten tot je duidelijk de witte nekring en de witte vleugelband kan herkennen. Ten andere dan zijn de duiven ook redelijk binnen schot.

Wapen en Munitie

Kaliber 12, 16 of 20, hagelgrootte 7, 6, 5 of 4, Staal of Lood. Eigenlijk maakt dit allemaal niet veel uit. Erop schieten is de hoofdzaak. (en natuurlijk is het gebruik van loof of staal afhankelijk van de regio).

Jong of Oud

Jonge houtduiven verschillen van volwassen houtduiven in:

  • geen metaalgroene glans in de nek
  • witte halsvlekken ontbreken (zijn er pas na het ruien)
  • bek is zwart tot bruin (later geel met rozerode basis)
  • poten en klauw zijn grijs (later blauwrood)
  • de eerste handpennen zijn bruinzwart op de rand en de schouderdekveertjes hebben een lichtrossige getinte ronding.

Houtduiven handpen: Links – Bruin (Jong), Rechts – Grijs 

De complete pagina over deze jachttechniek – Hunting Duivenjacht
 

Laat een reactie achter