fbpx Skip to main content
search

Twee honden hebben vorige week een ree gedood in Sint-Martens-Latem. De loslopende honden verrasten hun baasjes door plots achter het ree aan te hollen, zo meldt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) dat opnieuw een oproep doet aan alle hondeneigenaars om hun huisdier tijdens het wandelen altijd aangelijnd te houden. “Honden horen aan de leiband.”

Het Agentschap voor Natuur en Bos vreest dat dergelijke voorvallen zoals in Sint-Martens-Latem de komende weken zullen toenemen en roept voor de start van de paasvakantie op tot “meer verantwoordelijkheidszin” bij sommige baasjes. “Honden horen in bossen en natuurgebieden aan de leiband, loslopen kan enkel in de voorziene hondenlosloopzones”, zo luidt het in een persbericht.

“Met het mooie lenteweer trekken veel bezoekers opnieuw de natuur in”, zo staat nog te lezen in het persbericht. “Fietsers, ruiters, spelende kinderen en ook heel wat wandelaars, al dan niet vergezeld van hun trouwe viervoeter. Het is heel belangrijk dat honden, hoe groot of klein ze ook zijn, aan de leiband blijven. Dit zowel voor de natuur, voor andere bezoekers als voor zichzelf.”

“Bescherm de natuur”

Vooral in de lente is de natuur erg kwetsbaar. “Ze is dan één grote kraamkliniek”, zo luidt het bij het ANB. “Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren… en ook reekalfjes. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen de dieren in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Elk jaar sterven er bovendien meerdere dieren omdat ze doodgebeten worden door een loslopende hond. Soms is de schade die een loslopende hond aanricht niet zichtbaar. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren die er mee in aanraking komen angstig. Daardoor keert een ouderdier soms niet (tijdig) terug naar het jong, waardoor het verhongert en sterft.”

“Bescherm andere bezoekers”

“Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100 procent voorspelbaar. Een hond kan opschrikken en onverwacht reageren. Andere bezoekers appreciëren het meestal ook niet als ze besprongen, aangeraakt of achtervolgd worden door een hond.”

“Bescherm je hond”

“Wist je dat een loslopende hond zélf gevaar loopt? Hij kan aangevallen worden door een everzwijn of geïnfecteerd worden met parasieten die in het struikgewas schuilen. Denk maar aan teken. Of de straat op rennen met alle gevolgen van dien. Daarom, ook hier, in het belang van de veiligheid van je hond.”

Meer dan 500 inbreuken per jaar

De voorbije twee jaar stelden de natuurinspecteurs en boswachters van het agentschap gevoelig meer inbreuken vast met betrekking tot loslopende honden. In 2021 en 2020 noteerden ze respectievelijk 573 en 622 overtredingen, in 2019 waren dat er maar 235. “Wellicht spelen de stijgende bezoekersaantallen in onze natuurgebieden tijdens de coronacrisis een rol, alsook de verscherpte aandacht van de handhavingsdiensten op de problematiek. Belangrijk: wie zijn hond niet aanlijnt, riskeert een boete van 80 euro. Een bedrag dat bij recidive verder kan oplopen.”