fbpx Skip to main content
search

Na een vissende hond krijgen we nu een witte eekhoorn. Het lijkt wel of ze het er om doen en de indianen namen en verhalen ons rond de oren vliegen. Maar we verzekeren u, wij doen dit niet met opzet.
Wat is er gebeurd?
Een man in Bazel (Kruibeke) filmde in zijn tuin een witte eekhoorn.
Waarschijnlijk denkt u dan: “oh een albino”. Echter in dit geval spreken we niet over een geval van albinisme. Albinisme kenmerkt zich door het feit dat het een genetische aandoening is waarbij er geen melanine wordt aangemaakt. Melanine zorgt ervoor dat onze huid, haar en ogen een donkere kleur hebben. Het is een pigment dat in de huid wordt geproduceerd onder invloed van zonlicht. Het beschermt ons tegen schadelijke uv-stralen.
Een ander kenmerk van albinisme zijn de (rode) ogen. Als u naar de ogen van deze eekhoorn kijkt dan merkt u echter dat ze normaal zijn en niet rood. Dit leert ons dat deze eekhoorn een leucino is. Bij deze dieren wordt er een verminderde pigmentatie waargenomen waardoor ze wit zijn. Maar het pigment is niet volledig afwezig. Deze dieren zijn dus minder gevoelig voor zonlicht maar vallen toch nog steeds meer op wat hun overlevingskansen kleiner maakt.
Het omgekeerde van Leucino is melanisme. Dit kennen de meeste jagers dan weer van bij het reewild (de haast zwarte reeën).

One Comment

Laat een reactie achter