fbpx Skip to main content
search
Patrijzenbeheer Westhoek

Patrijzenproject

De patrijs is een bijzonder jachtwild. Niet enkel voor het schot, maar nog meer voor de zorg tijdens het jaar.
We hadden hierover reeds eerder enkele berichten op de site (zie hiernaast).
Daarom een  regionale workshop rond vergroening en beheersovereenkomsten binnen een Patrijzenproject.
Vaak zien landeigenaars, jagers en landbouwers door het kluwen van beheersovereenkomsten de bomen niet meer door het bos.
Daarom heeft Patrijzengroep Scheldelandj geopteerd om na een korte uiteenzetting alle partijen (jager(s), landbouwers, VLM,ANB,…) rustig de kans te geven om samen alles te bespreken en zo tot duurzame beheersovereenkomsten te komen ten bate van de partrijs en andere fauna.
Er is ook voorzien in een randgebeuren: workshops/infostanden georganiseerd door verschillende zaadleveranciers, aanverwante overheden en organisaties.

Agenda:

  • Toelichting doel en werkwijze van soorten vergroening
  • Soorten beheersovereenkomsten en de bijbehorende subsidies.
  • Mogelijkheden om vergroening (zaadmengsels) in te zetten ten bate van partijs en andere fauna.

 Realia

Patrijs

Patrijs

One Comment

  • Bijzondere Veldwachter schreef:

    Ik wil het nogmaals herhalen, zulke projecten hebben alleen resultaat als de Vlaamse Overheid ook mee werkt en dat is heden niet het geval, de projecten krijgen zelfs geen toelagen of worden zelfs tegen gewerkt door het ANB, want het ANB maakt de jachtwet en zij beslissen of er dan patrijzen mogen ingebracht worden. Je kan geen huis bouwen als je geen stenen of mortel hebt, met patrijzen is dat juist hetzelfde.
    Men moet niet alles op de land &tuinbouwer steken, ook de Overheid met de invoering van de sociale voorzieningen en de opkomst van de welvaart, is de intensive landbouw ontstaan, ik kan er van mee spreken omdat mijn ouders kleine landbouwers waren, ik weet hoe de velden er 50-60 jaar geleden er uit zagen, wanneer ikzelf 52 jaar geleden met jagen begonnen ben, schoot ik alleen op een zondag namiddag 35 patrijzen, er werd zelden chemische stoffen gebruikt, nooit heb ik mijn vader zijn aardappelen weten spuiten, zelfs geen graangewassen.
    Landbouwers &tuinders die geen sproeistoffen gebruiken zouden moeten beloont worden door de Overheid, dit is een regel die de landbouwer & tuinder zou aanzetten om geen sproeistoffen te gebruiken ten voordelen van het onkruid- kevers – torren – slakken enz. die patrijzen nodig hebben zowel tijdens de zomer maar ook de winter maanden. Er zitten teveel onkundige personen op plaatsen waar zij geen verstand van hebben, ze weten soms nog niet hoelang een patrijs broed of welke temperatuur de eieren nodig hebben bij kunstmatige uitbroed. Kluchten patrijsjes van enkele weken oud zijn op een tijdspanne van 8 dagen volledig opgevreten, ze worden aangevallen van uit de lucht maar ook op de grond loeren vijanden, hoe kan je dan een stand van patrijzen opbouwen. En ten slotte is het de jager met het geweer de laatste die elk soort bejaagbaar wild in zijn revier in leven moet houden, en dat vergeten sommige, niet sommige maar zeer veel.
    Wij stoppen met de hazen jacht eind november, en laten de moerhazen met rust, want met kerstmis – lichtmis werpen de oudere over jaarse moeren hun jongen. Heb 52 jaar jacht ervaring en ik weet waarover ik spreek, het schieten is gedaan, of éérst kijken en dan pas schieten.
    En het ANB zou eerst eens hun neus over de grens moeten steken en kijken hoe daar aan de patrijzen word gedaan, maar ja daar spreekt men Frans en dat begrijpen die knullen uit Vlaanderen niet.

Laat een reactie achter