fbpx Skip to main content
search

Als we fout zijn, durven we dit ook toegeven.
In een eerder bericht vertelden we dat “predatoren geen andere predatoren aanvallen.”
En hier kregen we reactie op en wel van Rollin Verlinde, gekend Natuurfotograaf en bij uitbreiding een kenner van de populatie-biologie.

Een predator (en elk ander dier) moet zorgen dat hij zo economisch mogelijk zijn bronnen aanspreekt. Het interessantste daarbij is zich richten op prooien die het meest voorkomen. Dat zijn bijna nooit predatoren omdat die bovenaan de voedselpiramide staan en dus per definitie met weinig zijn. Je als predator richten op hetzelfde niveau van die piramide is daarom onverstandig. Meestal richt hij zich op een niveau eronder (kleine predatoren, herbivoren) of nog lager (walvis en krill).

Een concurrent uitschakelen die even groot is, is niet slim, de kans op verwondingen zoals u aangeeft is te groot. Maar, in hetzelfde niveau van een voedselpiramide zitten wel soorten die flink van grootte of sterkte kunnen verschillen. Een vos jaagt op dezelfde prooien als een hermelijn. Op zich is hermelijn geen gericht voedsel voor vossen, daarvoor zijn ze met te weinig, maar als een vos er een kan pakken, zal hij het niet laten (onderzoek Jaap Mulder – Hermelijn). Vandaar overigens ook dat bejaging op vossen weinig verschil zal maken, andere predatoren nemen dan in aantal toe, met gelijke sterfte voor jachtwild en weidevogels. Hier helpt enkel een goede structuurvariatie van het landschap.

Hetzelfde met wolf en lynx, die laatste wordt gedood door wolven als ze de kans krijgen. Idem met oehoe en ongeveer elke andere roofvogel. Een oehoe plukt ’s nachts roofvogels van nest, niet (enkel) als voedsel, maar gewoon om concurrenten uit te schakelen.(Eagle Owl Predation) voorbeeld uit 1976!. Maar er is ook meer toegankelijke informatie, zoals op wikipedia.
 

4 Comments

  • BlaserF3 schreef:

    “…Vandaar overigens ook dat bejaging op vossen weinig verschil zal maken, andere predatoren nemen dan in aantal toe, met gelijke sterfte voor jachtwild en weidevogels.
    …”
    prachtig staaltje van een Jan Rodts-achtige “wetenschappelijk bewezen” bewering van één of andere link(s)e donkergroene pseudo-wetenschapper. Sta er versteld van dat dit als “post” ipv. “reactie” op een forum als dit een plaats heeft…

  • 44r schreef:

    Wordt daar niet klaar en duidelijk aangehaald dat het een reactie van natuurfotograaf Rollin Verlinde betreft? En die kan toch gelijk hebben in zijn bewering dat sommige predatoren inderdaad andere zullen aanvallen (en opeten), maar daarom hoeft hij van mij toch nog steeds geen gelijk te krijgen in al zijn andere stellingen? Mogelijk heeft ‘m zelfs gelijk dat het terugdringen van de vos een toename van andere predatoren veroorzaakt, maar in dezelfde redenering mag men dan ook een toename van de prooidieren verwachten, in dit geval dan ons jachtwild! En men mag niet vergeten dat niet enkel de vos met de vinger gewezen wordt. Tegen de vos kon onze fazant zich nog beschermen door in een boom te gaan slapen. Voor de broedende hen (of eender welke grondbroeder) is het veel nefaster. Maar wat nu nog onbeheerst mag toenemen in bestand doordat ze overbeschermd worden, nl. de marters, die halen die laatste fazant nog uit de bomen… En denk even terug: werden kippenhokken pakweg 10-20 jaar geleden geteisterd door vossen en marters zoals dat vandaag gebeurt? En met het beperkte aantal vossen en marters van destijds, werden toen de jacht of de kippenhokken geteisterd door kleinere predatoren? “En allemaal meeëten mijnheer…” want naast die vossen en marters zien we ook een geweldige toename van ’t vliegend gevaar voor ons wild en de hoenderhokken. Dan rijst toch de vraag: waarom worden die predatoren allemaal overbeschermd, terwijl de mens in zijn rol als predator wordt verloochend?

  • Waidman schreef:

    Dat gelul dat er andere meer vossen komen als men ze wegneemt, is een loutere anti-jachtslogan van groene kikkers.
    Al eens nagedacht over het feit indien de afname groter Is dan het aanbod, vanwaar moeten die nieuwe en andere vossen dan komen ? Opnieuw invoeren en uitzetten ?

  • Tom Winters schreef:

    Toch heeft de man gelijk in dit geval tenminste. over mogelijke andere uitlatingen van de man oordeel ik niet, want ik ben niet bekend met hem.
    Iedere predator zal bereid zijn tot kannibalisme/aaseterij indien de gelegenheid zich voordoet of uit noodzaak (voedselschaarste) zover zijn anatomie het toelaat. In de wereld van de slangen (ook hypercarnivoren) is Ophiophagie (slangen eten) een veel voorkomend verschijnsel, zelfs tussen soortgenoten…
    Tom Winters,
    Jager GP
    WBE “De Hei” Meeuwen-Gruitrode.

Laat een reactie achter