browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.
U bent hier: Hunting.be > Jacht > Wapens > Kogelgeweren

Kogelgeweren

Lopen Hagel – Kogel

Jachtbuksen zijn wapens met een getrokken of een gedraaide loop. De inwendige loopwand is van een soort langgerekte schroefdraad (‘trekken en velden’) voorzien.
De ‘trekken’ hebben een omwentelingslengte van ongeveer achttien tot vijfenveertig centimeter, naargelang het patroonkaliber, de vereiste projectielsnelheid en (of) het projectielgewicht. De ‘trekken en velden’ hebben tot doel het projectiel (= de kogel) bij zijn doorgang door de loop,een om zijn lengteas draaiende beweging te geven en aan het projectiel bij zijn vlucht in de ruimte een gyroscopische (= zichzelf stabiliserende) omwenteling mee te geven. Op die manier wordt zijn precisie bevorderd.

Zie foto (kogelloop onderaan) met duidelijke indicatie van de schroef.

Bij de buksen zijn er verschillende types:
1. enkelloop: enkelschots en meerschots
2. tweeloop: dubbelbuks (= express);
Er bestaan ook gecombineerde wapens (meerloops) met gladde lopen en getrokken lopen samengebundeld.

Grendelbuksen (enkelloops)

Dor hun robuuste constructie bieden grendelbuksen een zeer goede schotnauwkeurigheid, zelfs bij zeer warme loop. Omdat je met deze soort buksen snel een tweede of derde schot kan afvuren ( er zijn meestal verschillende patronen in het magazijn), zijn ze praktisch het ideale wapen. Bovendien zijn ze meestal niet duur. Buksen hebben naargelang het kaliber een looplengte van ongeveer zestig tot vijfenzestig centimeter.

Zelfladers, halfautomatische of semi- automaten ( enkelloops)

Dit is een enkelloops buks waarmee de schutter meerdere schoten zeer snel kan afvuren door na ieder schot opnieuw de trekker over te halen. Bij ieder schot wordt een kleine hoeveelheid gas afgeleid naar het sluitstuk dat zich dan opent, de lege huls uitwerpt en zich daarna onder veerdruk opnieuw sluit. En dit terwijl het sluitstuk een nieuwe patroon meeneemt en in de kamer afsluit. De cyclus kan opnieuw beginnen. Deze buksen worden overwegend bij de drijfjacht gebruikt waar men slechts op betrekkelijk korte afstand schiet. Slechts jagers met zeer veel zelfbeheersing kunnen ze verantwoord gebruiken.

Grendelbuksen en zelfladers worden beschouwd als meerladers daar de patronen vanuit een magazijn in de kamers ingebracht worden.

Kiploopbuksen

Kiploopbuksen zijn enkelloop enkelschot buksen waarvan de loop scharnierend van het sluitstuk vrijgemaakt wordt om te laden. Dit zijn meestal zeer verfijnde en sierlijke wapens. Ze worden meestal met de hand gebouwd en zijn zeer duur.

Dubbelbuksen (express – tweeloops)

Dubbelbuksen zijn buksen met twee kogellopen waarbij, zoals ook bij geweren, de modellen verschillend zijn:
a. express dubbelbuks met twee lopen naast elkaar
b. bock- dubbelbuks met twee lopen boven elkaar

Deze wapens zijn bijna alleen geschikt voor de jacht op grofwild, voor drijfjachten en in Afrika voor de jacht op gevaarlijk grootwild, waar een snel tweede schot een goede levensverzekering is. Een goede dubbelbuks is zeer duur omwille van het delicate en tijdrovende samenleggen en solderen van de twee lopen, zodat die op en afstand van vijftig of honderd meter precies op dezelfde plaats schieten.

Gecombineerde jachtwapens (meerloops)

Dit zijn jachtwapens met twee, drie of vier lopen en waarvan de loopbundel bestaat uit gladde lopen en getrokken lopen. Zulke wapens kunnen zowel voor de jacht op kleinwild als voor de jacht op grofwild gebruikt worden. Ze zijn ook ideaal voor het jachttoezicht ( jachtwapens), als de jachtwachter een geschikte kalibercombinatie kiest. Alle kalibercombinaties zijn hier mogelijk.

a. De drilling
De drilling is een jachtwapen met twee gladde lopen en een getrokken loop. Met zijn twee hagellopen is de drilling een volwaardig kleinwildgeweer en ook een goed wapen voor de jacht op grofwild omwille van de toegevoegde getrokken loop.

b. De dubbelbuksdrilling
De dubbelbuksdrilling heeft twee getrokken lopen en een gladde loop.
Het wapen bij uitstek voor drijfjacht op grofwild! De gladde loop is daarbij handig om een haas of vos te schieten.

c. Buksgeweren (mixte)
(tweeloops)
Buksgeweren zijn tweeloop wapens met een gladloop en een getrokken loop. Terwijl vroeger de lopen meestal naast elkaar lagen, zijn ze nu meestal boven elkaar geplaatst.
Een buksgeweer met boven elkaar geplaatste lopen, wordt ook ‘blockbuksgeweer’ genoemd. De getrokken loop kan zowel boven als onder de gladde loop gemonteerd zijn. Soms hebben ze ook een stel wissellopen met 2 gladde lopen of met 2 getrokken lopen. Buksgeweren worden in hun gewone uitvoering beschouwd als een buks met toegevoegde gladloop – voor een gelegenheids- hagelschot tijdens de bers- of loerjacht. Een buksgeweer met klein-kaliber
kogel is ideaal voor jachtwachters.

Munitie

Bukspatronen zijn eenvoudiger van opbouw dan hagelpatronen. De huls ervan is uit messing, voorzien van een slaghoedje of capsule.
Ze zijn gevuld met kruit en worden afgesloten door één massief projectiel, de kogel.
Bukspatronen bestaan in drie verschillende hulsbodemvormen, meestal aangepast aan het type wapen waarin ze verschoten worden.

Bij de randpatroon heeft de rand een bepaalde functie. Hij draagt de huls in de kamer en neemt ook de al dan niet lege huls mee door de hulsuitdrukker of uitwerper.

Bij de randloze hls vat de groef de hulsuitdrukker of ‘trekker’. De huls wordt in de kamer gedragen (gesteund) door de hulsshouders.

Bij de gordelhuls moet de groef ook door de hulstrekker worden gevat. De patroon wordt door de hulshouders en de gordel in de patroonkamer gesteund.

 

Kaliberkeuze

Bij het gebruik van een buks met getrokken loop is de keuze van kaliber en kogelgewicht en type meer ingewikkeld.
In België zijn de kalibers voor sommige wildsoorten en ook de vereiste kinetische energie wettelijk gereglementeerd.Speciaal voor de drijfjacht op everzwijn en hert zal de jager bij voorkeur een minimum kal. 8 millimeter met zwaar projectiel verkiezen.

Kogels

De kogel is het belangrijkste onderdeel van een bukspatroon. Hij geeft een deel van zijn kinetische energie in het beschoten wild af en moet zo een onmiddellijke dood veroorzaken. Voor de jacht op grofwild moet een jager dan ook altijd zogenaamde deelmantelkogels gebruiken. (volmantelkogel zijn voor de jacht verboden!).

Bij inslag vervormt het projectiel zich tot een soort paddestoel. De vergrote diameter zal de kogel enorm doen afremmen. Daardoor kan de energie in een dodende werking worden omgezet en bij voldoende massa ook een betrekkelijk uitschot geven ( voor zweetspoor).

Bukskogels bestaan er in verschillende uitvoeringen. Je test best zelf uit welke in een bepaalde buks de beste resultaten geven. Gladloopgeweerkogels in kal. 12 – 16 en 20 geven goede resultaten op korte afstand (maximaal 50 meter). Door hun lage snelheid ( ong. 300 m/s op 50 m = V50) vervormen ze zich niet tot een paddestoel. Maar door hun grote diameter hebben ze een enorme stopkracht. Omdat ze voor een afstand vanaf vijfendertig meter niet meer precies zijn, gebruik je ze het liefst alleen op drijfjacht binnen zeer korte afstanden.