browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Vederwild voorbereiding

Vooraleer we vederwild zoals patrijs, duif of eend in de keuken bereiden moet deze nog gepluimd en leeggehaald worden. Dit moet zeker niet direct na de jachtdag. Een paar dagen laten hangen (faizanderen), met de kop omhoog, in een koele plaats verbetert het vlees.

Er zijn twee methodes:

  • Enkel het borstvlees;
  • Volledig;

Enkel het borstvlees

Indien we enkel het borstvlees willen voorbereiden (vooral Eend en Duif) voor een bereiding in de keuken is dit redelijk eenvoudig.

Men dient dan enkel de borstveren te verwijderen. Bovenaan tot aan de hals, aan de zijdes tot aan de vleugels, achteraan tot aan het midden van de buik. Vooral bij Duif, maar ook Eend zeker de haren weghalen door deze weg te branden met een (culinaire) gasbrander.

Het vlees snijdt men dan los langs het borstbeen tot aan de start van de vleugels. Zeker bij Eend het vel ook meenemen gezien de hoge culinaire waarde.

Volledig pluimen

Als voorbereiding eerst de vleugels verwijderen, in het gewricht. Daarna de pluimen verwijderen. Bij Patrijs lukt dit slechts beetje bij beetje ofte bijna pluim per pluim. Bij Eend en Duif kan men dit echt met handvolle grepen tegelijk weghalen.

Na het pluimen kan men de overblijvende haren (vooral bij Duif en Eend) nog weghalen door deze weg te branden met een (culinaire) gasbrander.

Bij het weghalen van de kop aandacht besteden aan de krop dat deze niet opengaat. Daarna kan men het staarteinde er afsnijden (ten andere daar zit een culinair niet interessante talgklier).

Het leeg halen kan eenvoudig na het openen van de buikholte. Eventueel kan je de lever, en het hart eventueel bijhouden om te eten of de saus.