fbpx Skip to main content
search

Wat mag ik als jager doen in coronatijd, en wat niet? Een jachtprotocol, uitgeschreven door de federale overheid en ondersteund door de gewestregeringen van Vlaanderen en Wallonië, legt alles helder uit.

Het protocol werd in nauw overleg gemaakt met Hubertus Vereniging Vlaanderen en Royal Saint-Hubert Club de Belgique, is van toepassing op beide landsgedeelten, en geldt nog minstens tot woensdag 30 juni 2021.

Heel wat zaken blijven ingeperkt, net om het aantal fysieke contacten nog zoveel mogelijk te beperken en zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Enkele kernpunten uit het protocol

  • De kern boodschap blijft: 1,5 m afstand houden, mondmasker dragen indien die afstand niet gegarandeerd is.
  • Elke samenscholing met meer dan 10 personen buiten is verboden. Inzetten van verschillende bubbels op één jachtrevier is toegestaan, maar de verschillende groepen dienen een afstand tot elkaar te bewaren van zeker 50 meter (en 25 meter tijdens de drift).
  • Personen die in contact zijn met of minder dan tien dagen voor de jachtactiviteit in contact zijn geweest met een geïnfecteerde persoon, mogen niet deelnemen aan de jachtactiviteit.
  • Het leggen van een tableau is verboden, net zoals het aanbieden van een collectieve maaltijd.
  • De avondklok werd inmiddels opgeheven. hou er wel rekening mee dat er tussen 0u00 en 5u00 een samenscholingsverbod van maximaal 3 personen  in de openbare ruimte is toegestaan
Vlaanderen
Om corona-proof te kunnen jagen schreef Hubertus Vereniging Vlaanderen een draaiboek, met concrete tips voor wie een jachtdag organiseert en voor wie uitgenodigd wordt. Dit draaiboek krijgt bij elke wijziging van de coronaregels een update.
Stuur het draaiboek (en de veelgestelde vragen) zeker door naar vrienden en kennissen –want alleen samen kan het virus overwonnen worden.
Wallonië
Wie een jachtdag plant of bijwoont in Wallonië kan meer informatie terugvinden op de website van onze Waalse zustervereniging, de asbl wallonne du RSHCB – www.chasse.be