browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Rammelende hazen

Posted by on 6 februari 2020

Hazen zijn jaarrond vruchtbaar, behalve in oktober en november. Rond de kortste dag begint het nieuwe voortplantingsseizoen, waarvan de piek ligt tussen februari en mei. In deze periode worden vaak grote groepen hazen gezien, van 10 tot 30 tot soms wel 75. Overdag rennen de hazen over de kale velden. Dit schouwspel heet ‘rammelen’. Later in het jaar is er ook sprake van paarvorming, maar zie je dit rammelen niet meer.

 Vroege vogels®

Een rammelplaats is voldoende overzichtelijk (open gebied); het achter elkaar aan rennen (‘drijven’) duurt lang en gebeurt over grote afstanden. Het paargedrag wordt onderbroken door rusten en foerageren. Rammelen gebeurt vooral op droge gronden, omdat natte grond het rennen bemoeilijkt. Meestal beginnen één of enkele rammelaars (mannen) met het opdrijven van de moeren. Dit werkt aanstekelijk en steeds meer andere hazen sluiten zich aan. De mannen rennen niet speciaal achter één moer aan, het is meer een gezamenlijk rennen.

 

 

                                                                                               

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ja, ik wens me te abonneren op de Hunting nieuwsbrief