browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Jachtrevierverzorging – Juli

Posted by on 3 juli 2017

Elke eerste van de maand normaal onze rubriek over de Revierverzorging. Dit past in onze afdeling hunting.be tips en wordt daar dan ook bijgehouden (hunting.be tips).

Voor Juli is het zaak de natuur zijn werk te laten doen, en is er weinig interventie nodig. Het weinige dat we kunnen doen vatten we hier samen.

 

 

 

 

 

Kleinwild

De kuikens en donsjes zijn nu reeds flink gegroeid en hebben veren. De zonnewarmte is nu een weldaad voor het kleinwild. Echter, bij warm weer hebben we, voor waterwild, kans op botulisme. Dit komt voor bij stilstaandwater boven 20°. Indien je dit vaststelt, actie!. Regelmatig, dagelijks, de kadavers ophalen, best met handschoenen en laarzen, en beter ook zonder hond. De kadavers goed verpakken en laten ophalen door een destructiebedrijf.
Blijven bijvoederen is nu noodzakelijk, maar vooral zorgen voor drinkwater. Dit voor het vederwild, maar ook voor de Hazen. Als voer gebruiken we de, in november opgeraapte eikels, eventueel dorsafval. Nu ook voor het tussenseizoen het zaaigoed bezorgen aan de bereidwillige landbouwers voor de groenbemesting.

Grofwild
De kitsen verliezen nu hun witte vlekjes en worden sterk groter. Midden juli hebben we de bronst reeds. Terwijl de geiten gecharmeerd worden door de bokken, laten ze hun kitsen achter in de dekking. Als je weet wanneer er gemaaid word in je reeën gebied, kan een rondje met de staande hond natuurlijk geen kwaad. De bronst gaat samen met nogal wat geloop en heen weer rennen. Een aantal extra vluchtwegen aanleggen of openingen maken door braamstruiken kan natuurlijk nooit kwaad.

Veldwerk
Om valwild te vermijden maaien we trechtervormige inhammen in de bermen langs de wegen. Dit laat toe kleiner wild lopend de weg te ontvluchten. Indien aanwezig de Ree speigels nakijken.

Uitrusting
Tijdende komende vakantiedagen kunnen we wat groter veldwerk aanvatten: Nakijken en herstellen van brugjes over enkele beken, overstaptrapjes over prikkeldraad, en eventueel de hoogzitten onder handen nemen. Boven voederbakken of drinkbakken plaatsen we spiegels om de predatoren af te schrikken.

Predatoren
Gezien het aanpassingsbesluit, dat sinds een paar weken ook in werking is getreden, kunnen we nu “enigszins” optreden tegen één van onze ergste predators, de Vos. Want het zogen is nu gedaan en de moervos is nu op stap om de jonge welpen te leren jagen.

6 Antwoorden op Jachtrevierverzorging – Juli

 1. silver

  Kan iemand dat van die vos toelichten aub? Moet er geen bijzondere bejaging meer worden aangevraagd?

  • 44r

   Silver, het is voor de vossen niet anders dan voor de andere wildsoorten die als ‘jachtwild’ worden aanzien: je hebt de normale openingstijden waarin je ze op een (goedgekeurd!) jachtrevier volgens de geldende jachtreglementen mag bejagen en waar bijzondere bejaging mogelijk is in de aangegeven tussentijden NA MELDING. Daarnaast kan men NA MELDING op plaatsen waar men de vos niet mag bejagen (en NA schade) de vossen bestrijden. Bij bestrijden is de melding perceelsgebonden. Wat wel versoepeld is t.o.v. voorheen is de bijzondere jacht op de vos om schade aan de fauna te voorkomen. Maar dus buiten de openingstijden moet er nog steeds een melding gebeuren, hetzij voor bestrijding, hetzij voor bijzondere bejaging.

 2. pijlstaart

  Begrijp ik het goed …….om schade aan de fauna te voorkomen…………..mag men na melding bijzondere jacht overgaan tot bejaging van de vos.
  Er staat inderdaad een meldingsformulier bijzondere jacht vos op de site van ANB.
  Vraag mij echter af dat wanneer men de vos bijzonder wil bejagen ter bescherming van de fauna, hoe dat eigenlijk zit met de code GP?
  Waar moet men een afsluiting plaatsen en ingraven om te voldoen aan de CGP ………rond het werkingsgebied van de WBE…………rond het nest van de broedende kievit ……….of is een verwijzing naar het faunabeheerplan waar bvb. het bevorderen van grondbroeders werd in opgenomen voldoende om de vos te mogen bijzonder te bejagen?
  Kan er dan bvb. zoals bij de rechtbekken een melding gedaan worden op WBE- niveau?

 3. 44r

  Ja, er kan een melding gebeuren voor bijzondere jacht vos op WBE-niveau en wat men opsomt voor code goede praktijk is niet limitatief! Ik ga hier geen opsomming geven om klakkeloos over te nemen, maar filosofeer zelf eens wat jij doet om de grondbroeders wat de helpen en de vos wat tegen te werken (zonder tegen de wet te zondigen! ). Melding bestrijding vos vanop WBE-niveau zie ik zelf niet zo dadelijk zitten gezien dat dan zou moeten gebeuren op percelen waar de jacht met het vuurwapen niet is toegelaten en ook omdat dit zowel perceelsgebonden is als limitatief voor de opgesomde bestrijders. Maar dat is mijn visie en ik sta nog altijd open voor correcties.

 4. Bijzondere Veldwachter

  Als ik in 1964 begonnen ben met de jacht bevatte de wettekst Nederlands en Frans 7 bladzijde, iedere jager was drager van een weitas om zijn wild in op te bergen, nu moet de jager in zijn weitas een laptop zitten hebben om na te kijken wanneer hij een stap buiten zet wat hij mag of niet mag doen, alles samen nu 300 bladzijden en er zit geen pluim of pels nog in de weitas. Over de uitreiking van het jachtverlof, men ging als volgt te werk, naar het arrondissementscommissaris met zijn drie taks zegels ter waarde van 1800 bfr, men klopte aan de balie en het deurtje ging open, dag meneer tis voor mijn jachtverlof te vernieuwen, heb je alles mee, ja, binnen de 10 minuten ging je terug buiten met het vernieuwde jachtverlof, was de bediende in verlof of ziek, er was altijd iemand die u hielp, zelf de arrondissementscommissaris was niet te lui om de jagers te bedienen, nu hij is er niet laat het dan maar liggen, het moet allemaal sneller en beter worden, maar helaas is de werkelijk wel anders. Alles is in omgekeerde richting, men had 10 % wet en 90% wild en nu is het 10% wild en 90% wet, ik zeg daar tegen arm Vlaanderen, Vlaanderen wilt in alles een voorbeeld functie uitvoeren tegen de rest van de wereld, Trump als president van de USA noemde België een mooie stad, en nu nog iets over de discriminatie tussen Noord en Zuid, wanneer gaat Noord en Zuid eens en voor altijd dezelfde Benelux -Verdrag jachtwetten toepassen, zijn wij als Noorderlingen dan slechter dan de Zuiderlingen? wij zijn toch Belgen gelijk voor de grondwet. HVV, U heeft nog veel werk voor de boeg.
  @44r Een WBE kan geen bestrijding bekomen, alleen bijzondere bejaging op de vos ter voorkoming van fauna schade en dat heeft te maken met de projecten die lopen tussen landbouwer en de VLM, anders was het gewoon nul coma nul en dan is het gewoon op de percelen waar die zijn ingezaaid om bepaalde uitgezette dieren te beschermen tegen de vos.

 5. 44r

  BV, kan je dit “Een WBE kan geen bestrijding bekomen, alleen bijzondere bejaging op de vos ter voorkoming van fauna schade en dat heeft te maken met de projecten die lopen tussen landbouwer en de VLM, anders was het gewoon nul coma nul en dan is het gewoon op de percelen waar die zijn ingezaaid om bepaalde uitgezette dieren te beschermen tegen de vos.” eens wat nader toelichten?
  Wanneer een WBE zonder problemen bestrijding kan melden van rechtbekken (dus “wild” waarop de jacht verboden werd), waarom zou de WBE dan geen bestrijding kunnen melden op wild dat wel openingstermijnen kent, maar voor plaatsen waarop de jacht met vuurwapen wettelijk niet mogelijk is (omdat bvb. het aaneengesloten perceel te klein is en niet verbonden met de rest van een jacht door een voldoende breed corridor)? En wat heeft landbouw of VLM hiermee te maken? Graag wat verdere toelichting a.u.b.
  En meer specifiek voor de vos, maar dan even steunend op louter wetgeving zonder beroep te doen op de versoepeling aangaande bijzondere bejaging voor bescherming fauna: stel dat ik op het globaal jachtplan van de WBE eigenaars aanduid welke reeds schade ondervonden van de vos en zoveel percelen vind zodat ze maar bvb. 400 m uit elkaar liggen, zou ik dan vanuit de WBE met verwijzing naar al die perceelnummers geen bestrijding kunnen melden op de vos voor al die percelen + hun toegelaten omcirkeling (perimeter)? Als je weet dat hier in mijn dorp ganse straten of buurten al “kippenvrij” werden gemaakt door deze ongewenste indringer, dan is deze stelling niet zo fictief (wel zou het eenmalig veel werk mee brengen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ja, ik wens me te abonneren op de Hunting nieuwsbrief