browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Doe het zelf eendenkorf

Posted by on 7 juni 2017

Onze goede vrienden bij BASC delen/maken wel al eens vaker een filmpje zelf of in samenwerking met andere organisaties.

Ook nu kan je een leuk filmpje vinden van hoe je een eendenkorf kan maken. Het is vrij simpel en hoeft niet al teveel materiaal en tijd te kosten maar het heeft wel een enorme impact op de legsels. zoals we allemaal weten groeien er niet teveel jonge eendjes op van elk nest dat wordt geboren. Maar wat we vaak vergeten is dat er vele nesten niet eens uitkomen. Als de eend gewoon in de natuur haar legsel op de grond legt, komt er ongeveer 12-20% uit. Wanneer we daarentegen de eendenkorven bekijken zitten we aan een slaagpercentage van een 80% wat toch wel een heus verschil is. Zoals we al wisten: onze grondbroeders hebben het lastig.

Bij deze een instructief filmpje van hoe je zelf een eendenkorf kan maken. Gezien eenden broeden tot zover als augustus en tweede legsels zeker niet vreemd zijn, kan het nog interessant zijn om er meteen aan te beginnen en anders is er nog altijd volgend jaar. Als er jagers zijn die het proberen/reeds probeerden, laat zeker jullie ervaring en resultaat horen!

4 Antwoorden op Doe het zelf eendenkorf

 1. Jeroen

  Heb de laatste maanden hier ook veel over opgezocht.
  En wat informatie gevraagd in facebook groepen. Besluit was overal het zelfde éérste jaar werken ze minder. Maar als ze het eens gewoon zijn verhoog je de eenden populatie. In Nederland zouden er duizenden staan en hebben ze ook onderzoek op gedaan. In Vlaanderen bijna niet gekend spijtig. Volgend jaar start ik er mee. Maar heb spijtig genoeg de wbe niet kunnen overtuigen voor dit project over heel de wbe te doen.

 2. Tommeke_112

  Beste Jeroen,

  fijn om te lezen dat je als jager geïnteresseerd bent en open staat om nieuwe dingen te proberen. ik zou zeker zeggen, monitor alles. Film en documenteer wat je doet. En hou de cijfers bij! Elke keer als er iets nieuws op ons afkomt zijn er altijd zij die argwanend zijn en zij die het proberen. Eens er dan bewijs is dat het werkt, dan springt de rest snel op de kar. Neem hier zeker de voortrekkersrol en geef de rest lik op stuk!

  Onze steun heb je alvast! Dit is eigenlijk waarom onze ook is. Het delen met andere gepassioneerde mensen van onze hobby. Aantonen naar de eigen wereld en de buitenwereld wat jager zijn is. Zonder geheimen. Door de kennis en ideetjes met elkaar te delen, kunnen we er enkel samen sterker uitkomen.

 3. Bijzondere Veldwachter

  Ik pas al meer dan 15 jaar het plaatsen van broedkorven toe, resultaat heb je zeker en vast. Eendje die geboren zijn in een broedkorf nemen veel gemakkelijke een korf aan het volgende jaar indien zij niet geschoten zijn dan deze niet. Eenden zijn grondbroeders maar wonen ook in de kruin van wilgen. Je moet er wel voorzorgen dat men ze niet kan komen stelen en ook zorgen dat van uit het water de ratten uw eieren niet kunnen roven.
  Er zijn verschillende modellen je kan er ook zelf maken zoals de tube die men gebruikt in de USA.

 4. Christiaens André

  Het enige verwijd dat je steeds kan lezen is dat jagers korven uitzet om meer eenden te kunnen schieten, het is niet om de eenden te beschermen tegen predatie. Ik denk wie zaait mag ook oogsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ja, ik wens me te abonneren op de Hunting nieuwsbrief