browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ophokperiode Duiven

Posted by on 18 november 2015

KBDBNet zoals de vorige jaren doet de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond een oproep aan zijn leden.

Om de massale aanwezigheid van verwilderde duiven te beperken zal, op nationaal niveau, het voorbeeld gevolgd worden van sommige provincies, namelijk het toelaten van het schieten van deze duiven van 19 december 2015 tot 3 januari 2016. Bijgevolg worden de liefhebbers verzocht hun duiven tijdens deze periode op te hokken – Bron KBDB

Tijdens deze Ophokperiode worden wij als jager en/of jachtwachter gevraagd om verwilderde duiven te reguleren.

Verwilderde duiven zijn meestal reisduiven die niet langer een vast hok hebben, maar een eigen leven gaan leiden. Door hun aanpassingsvermogen doen deze duiven het zeer goed qua populatie, maar zorgen dus zowel in de stad als op het platteland voor overlast. Ook de impact die ze kennen op de wedstrijdduiven door deze sterk te verstoren is niet te onderschatten.

Het betreft hier regulatie, geen jacht, of bestrijding van een soort. Om afschot te realiseren is een Jachtverlof vereist.

Gezien het geen jacht betreft kunnen duiven die tijdens deze acties worden gestrekt niet verbruikt worden.

Een volledige pagina rond de wettelijke basis van regulering op onze afdeling Wetgeving: Bijzondere Wetgeving – Regulering Verwilderde Duiven.

 

5 Antwoorden op Ophokperiode Duiven

 1. 44r

  Mij werd destijds verteld dat mijn grootvader-zaliger ooit probeerde om een (wilde) houtduif te kruisen met een reisduif en dat bleek in de praktijk onmogelijk. Ben zeker dat ‘t niet aan grootvader lag, want dat was een echte duivenmelker in hart en nieren. Dus het zou me verwonderen als die duiven uit vrije beweging wel zouden doen waarin mijn grootvader-zaliger niet in slaagde…
  En verder wil ik me niet mengen in de discussie rond bejaging, bijzondere bejaging en bestrijding, zeker niet wanneer er uitgepakt wordt met nieuwe begrippen zoals “regulatie”… was dat zoiets waarmee Jambon uitpakte of waar moet ik hiervoor een definitie gaan zoeken in de jachtwet?

  • Jimmy

   Dat een reisduif zou kruisen met een houtduif zie ik ook niet gebeuren. Enig redactioneel opzoekwerk (tip voor de toekomst) zou leren dat de reisduif afstamt van de rotsduif.

   Waarom in dit onderwerp Mister 44r verwijst naar Jan Jambon begrijp ik echter niet…. of heeft dit te maken met enige politieke fustratie.

 2. 44r

  Niets politieke frustratie, eerder een voorzet naar het invullen van de definitie van “regulatie” met een verwijzing van wat nu in en rond onze hoofdstad gebeurt, maar dan niet wijzend naar parkieten of duiven…

 3. Jachtwachter

  Ik vermoed dat er een verschil is tussen een verwilderde duif (voorheen tam) en een wilde duif (dus in het wild geboren). M.i. is het dat wat zij bedoelen. Ik denk dat deze personen ook de correcte terminologie niet gebruiken, maar wel goede bedoelingen hebben. Wat betreft de kruising huisduiven en houtduiven…Tja… misschien zo iets als de kruising van een wasmachien en een koersfiets, onmogelijk dus! Regulatie is dus feitelijk wel een begrip dat een wettelijke grondslag zou mogen krijgen zoals in andere landen, want buiten het “reguleren” voor de bijzondere veldwachter, vindt men dit dus niet terug in wetgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ja, ik wens me te abonneren op de Hunting nieuwsbrief