browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hagelkaliber – .410

Posted by on 15 januari 2013

In het Nederlands gebruiken we het woord Kaliber voor zowel Hagel als Kogelwapens. In het engels is dit verschillend. Daar heeft men over “gauge” voor Hagel en “bore” voor Kogel.

En, welnu, het Hagelkaliber .410 is eigenlijk een Kaliber voor hagelpatronen, maar uitgedrukt in “bore”, zoals Kogelpatronen. De afmeting is .410 Inch of omgerekend 10,4 mm. Indien we de .410 zouden willen uitdrukken in Hagelkaliber (gauge) zou dit ongeveer een kaliber 67-68 zijn.

Het .410 kaliber wordt soms gekozen voor starters of jongeren, gezien de zeer geringe terugslag. Het gebruik blijft doorgaans beperkt tot de kleiduif discipline “Skeet” en af en toe voor het “schieten” van konijnen of stilzittende vogels.

Op bijgaande foto een wel zeer grote diversiteit van hagellading. Waar meestal enkel de hagel met FN nummering 7 tot 9 gebruikt wordt.

Een volledige reeks bijzondere kalibers zoals Canardouze of Gladloop kogels op onze pagina Hagelkalibers.

.410 ladingen

5 Antwoorden op Hagelkaliber – .410

 1. Driessen

  Mag het kaliber .410 gebruikt worden voor de jacht in Vlaanderen ?

  mvg,

  JD

 2. 44r

  Jij hebt NU gelijk Ludo, maar in 2013 was dat nog niet het geval!
  Trouwens: .410 = cal 36 = 12 mm, allemaal andere namen voor hetzelfde beestje. En je moet oppassen met de veralgemenen. Zo was bvb. cal 36 of de .410 al langer toegelaten in Wallonië, maar niet voor het gebruik met een slug of “brenneke”. En je weet tevens dat in Vlaanderen geen loodhagel meer mag gebruikt worden voor de jacht, hetgeen dit kleine caliber erg benadeelt. Heb jij deze kleine patroontjes al gezien met staalhagel? Gelukkig heeft dit kleine caliber nogal wat voordelen. Zoek maar eens op Google naar herladen met 9,3x74R hulzen of met hulzen van een .303 Brit. Dit caliber schaft nog veel uitdagingen en niet alleen bij’t gebruik op de duivenjacht.

 3. nimrod

  https://www.ammunitiontogo.com/index.php/cName/410-gauge-steel-shot

  Tuurlijk zijn er staalhagelpatronen cal 410, maar ze kosten iets

  En er zijn nog andere merken…R44

  Je kent minder dan je denkt…………….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ja, ik wens me te abonneren op de Hunting nieuwsbrief