browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Jachtrevier verzorging – September

Posted by on 3 september 2012

Elk begin van de maand onze rubriek over de Revierverzorging. Dit past in onze afdeling hunting.be tips en wordt daar dan ook bijgehouden (hunting.be tips).

Met dank aan Paul Wyndaele, auteur van het boek Blijvend Jagen.

September is de laatste rechte lijn naar de “Oogst” in ons jachtrevier. Zaak is om het wild dat nu reeds zo lang het slechte weer  en andere gevaren doorstaan heeft nog even te beschermen. In september vooral dan voor stroperij en verkeersaanrijdingen.

 

 

Kleinwild

Alhoewel er voldoende voedsel (granen, bessen, dierlijk voedsel) aanwezig is, kan bijvoederen zeker helpen. Al is het maar om het kleinwild in het eigen revier te houden. Voor de fazanten voederen we vooral rondom de bosranden om ze uit de kale velden langzamerhand naar veiliger oorden te lokken.

Grofwild
Eind augustus, na de bronst, is iedereen in Reeënland uitgeput, het werk is gedaan. En dus beginnen ook de territoriumgrenzen te vervagen, maar laat de reeën toe om op grotere gebieden te laveiën. Hierdoor zien we nu Reeën opduiken op minder gekende plaatsen. Dit maakt het iets moeilijker voor de tellingen.

Veldwerk
We blijven de paadjes en wegen kort maaien. Vooral ook trechtervormige vluchtwegen van de weg terug in het revier. Fazanten vertoeven graag op de weg, omdat het daar droog is, maar vooral voor de kleine steentjes die ze nodig hebben om in hun maag het voedsel te verteren.
Blijvende aandacht ook voor de oogstwerkzaamheden, de late tarwe en straks de maïs. Hierbij nog eens de 5 hulpmiddelen:

  • Daags voordien verontrusten van het te maaien perceel;
  • Eventueel stokken zetten met flikkerlichten (werkkampen) of plastic zakken los in de wind;
  • De maaier attent maken op het wildbestand;
  • Gebruik maken van een wildredder;
  • Van binnen naar buiten maaien;

Uitrusting
Tijdens deze laatste dagen voor de start van de jacht kunnen we het groter veldwerk finaliseren: nakijken en herstellen van brugjes over enkele beken, overstaptrapjes over prikkeldraad, en eventueel de hoogzitten onder handen nemen. De eerste Mast (eikels, beukennootjes) vallen in september. Eventueel met enkele collega jagers of de jeugdbeweging (tegen kleine betaling) de oogst oprapen en bewaren voor de strengere wintermaanden.

Predatoren
In september gaan we denkelijk starten met het geweer op jacht. Vergeet zeker niet de nodige aanvragen in te dienen om tijdens de jachtdage de predatoren die voor de lopen komen “wettelijk” te kunnen bestrijden.

Het boek met een volledig jaaroverzicht van de Revierverzorging op de website van HVV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ja, ik wens me te abonneren op de Hunting nieuwsbrief